Акценти
Начало / Култура / Йорданка Крумова, директор на ЦРД – Плевен: Всеки град може да има Дворец и децата най-много заслужават той да е техен

Йорданка Крумова, директор на ЦРД – Плевен: Всеки град може да има Дворец и децата най-много заслужават той да е техен

Йорданка Крумова е директор на Центъра за Работа с деца в Плевен вече 17 години, а от 31 работи там. Само след дни – на 3 юни, ще започнат тържествата по повод 60 години от създаването на Центъра за работа с деца. Юбилейната програма ще продължи до 7 юни и в нея са включени изложби и концерти на възпитаници на школите към ЦРД. Разговорът ни с Йорданка Крумова е за началото, за настоящето и за бъдещето на Центъра за работа с деца в Плевен.

– Г-жо Крумова, нека се върнем към далечната 1953 г., когато е създаден Центъра за работа с деца, наричан тогава Пионерски дом.

– Да, в далечната 1953 г. на 6 септември с решение, безспорно далновидно,  на Градския съвет сградата на доскорошното Земеделско училище е предоставена за разкриване на Пионерски дом в Плевен. Сградата е една от най-красивите в града ни и досега, и без съмнение децата на Плевен заслужават това. Пръв ръководител на Пионерския дом е Юрка Алексиева. Започва се с 28 извънучилищни форми, в които се включват 819 деца. Само за няколко години те се удвояват и през учебната 1964/1965 г. формите вече са 43 с 1 600 участници. Явно градът ни е чакал с нетърпение врати да отвори такъм Дом на децата, където да получат възможност за свободна изява и развитие на таланти и възможности.

През годините обаче нещата се промениха. Колко са днес извънучилищните форми под покрива на ЦРД?

– В момента в Центъра за работа с деца работят 8 педагози. Ще кажа, че посрещнахме новото столетие с много нови мечти и надежди, че домът и занапред ще остане все този притегателен център и за бъдещите поколения. Центърът за работа с деца е специално място, в което със сигурност има магия, заложена тук от десетките хора преди нас. Те са оставили между стените на тази недостатъчно обгрижвана сграда своята любов към децата и изкуството. Днес, на нас, техните наследници, удовлетворение ни носи фактът, че сценичните изяви на нашите художествени колективи са неизменна част от културния живот на Плевен. Гордея се с моите колеги педагози, административен и помощен персонал и като директор се чувствам длъжница, че не успявам да им осигуря най-подходящите условия за работа. Толкова ми се иска този център да е Дворец на децата. Всеки град може да има Дворец и децата най-много заслужават той да е техен!

Понеже сама подхванахте темата за проблемите около сградата на ЦРД, нека я продължим – предвижда ли се в скоро време основен ремонт на сградата?

– Добрата новина е, че сградата е включена в следващия програмен период – 2014-2020 г. за цялостен ремонт за подобряване на енергийната ефективност и достъпност на средата. А още на следващата сесия в края на месец май очакваме да бъде внесено предложение за топлофикацията й. Защото отоплението през зимата е сериозен проблем – както от гледна точка на постигане на комфорт в помещенията, така и от гледна точка на финансите. Може би тук е мястото да подчертая, че всичките ни форми са безплатни за децата. За издръжката си Центъра за работа с деца получава държавна субсидия и дофинансиране от Община Плевен, които покриват разходите за заплати и консумативи. Трудно се отделят средства за ремонт и поддръжка на сградата.

– Успявате ли да се преборите с конкуренцията на различните частни школи и тези към читалищата?

– Водещото в центровете като нашия е свободата на избора. Можеш да се откажеш от него или да го промениш и никой няма да те накаже за това – морално, физически или финансово. Това е много важно, особено в трудните времена, в които живеем в момента. Интересът към нашите школи е голям.Децата, които ги посещават, са 730. Традиционно много желани и търсени са Летните ваканционни дни и сме радостни, че цяло лято вратите на Центъра са отворени за децата. Така ще бъде и тази година – Летните ваканционни дни започват на 17 юни и ще продължат до края на месец юли. А през август ще има само занимания с лего. Летните ваканционни дни са безплатни и предоставят възможност на децата да се занимават в различните школи към Центъра.

– Г-жо Крумова, какво би станало, ако го няма Центъра за работа с деца?

– Моите колеги често казват, че ако го няма Центъра нямаше да има Музикално училище в Плевен, Северняшки ансамбъл и повечето от фолклорните ансамбли в страната и това съвсем не е пресилено, защото 100% от оркестъра на Северняшкия ансамбъл са възпитаници на Центъра за работа с деца и наши възпитаници има във всички ансамбли в страната.

Но по-важното е, че при нас децата се възпитават в уважение, толерантност към различните, учат се на трудолюбие. Тук децата сбъдват мечтите си, обича да казва Николина Спасова, ръководител на хора към ансамбъл „Нашенчета”. Ще си позволя да цитирам и Ваня Делийска, ръководител на хор „Звъника” – тя не веднъж е казвала, че работим с прекрасни деца, запленени от искрата на изкуството и ще е осакатяване на стотици плевенски деца, ако Центъра за работа с деца бъде закрит.

– Можете ли да кажете през годините колко са спечелените отличия от ваши възпитаници?

– Вероятно няма да е пресилено, ако кажа, че са стотици хиляди. Всичко се пази в нашата летописна книга, само трябва да бъде обобщено. Все по-често се замислям, че когато се пенсионирам и имам повече време, ще трябва да направя тази статистика и тя  ще е интересна и впечатляваща. Тук със съжаление ще кажа, че първата летописна книга, създадена за учебната година 1953/1954 г., вече не е при нас. Предоставихме я на Държавния архив и от там ни върнаха нейно копие и част от информацията не се чете или не е копирана. Втората летописна книга  е от 1984 г. и оригиналът й е при нас. Художественото й оформление е на художника Иван Обновенски и е много красива.

Г-жо Крумова, юбилеите винаги са повод за равносметка – в навечерието на 60-годишнината на Центъра за работа с деца вашата каква е?

– Ние имаме една изключително пъстра история и сме горди, че от нашите колективи са излезли вече пораснали момичета и момчета, чиито имена са познати и търсени тук, в България и зад граница. Сред тях са проф. Греди Асса, проф. Любен Досев, Дора Делийска, Василена Серафимова, Стела Ненова, Боян Тодоров, Цветан Спасов, Милен Иванов, Ралица Атанасова, Веселка Пачкалова и още,  и още.

Ако трябва да обобщя с малко думи – горди сме, че сме част от този достоен юбилей!

Какво предвиждате в програмата за отбелязване на 60-годишнината?

–  Юбилейната програма ще започне на 3 юни с откриване на изложба на школите по изобразителни изкуства в художествена галерия „Илия Бешков”. Откриването е предвидено за 16.30 часа  Тя ще има ретроспективен характер и в нея ще бъдат представени около 350 керамични творби и 170 рисунки на възпитаници на Школата по керамика, грънчарство и натурно рисуване с ръководител Вяра Савова и най-малко още 150 рисунки на деца от Школата по живопис и графика с ръководител Христо Атанасов.

На 4 юни ще започне Детски шахматен турнир, посветен на майстора на спорта Нотко Нотев.

На 5 юни във фоайето на Центъра от 16.30 часа ще бъде открита изложбата „60 години в кадри”.

Тържественият концерт ще е на 6 юни в Драматичния театър, в който участие ще вземат децата от школите към Центъра за работа с деца. Ще има и гостуващи изпълнители, но тях оставям да бъдат изненада на вечерта. Началото на концерта е от 18 часа.

Юбилейните тържества ще завършат с абитуриентския концерт на хор „Звъника” на 7 юни от 18 часа в галерия „Илия Бешков”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...