Акценти
Начало / Общество / Йонка Янакиева: Започваме цикъл дейности с младежите от областта

Йонка Янакиева: Започваме цикъл дейности с младежите от областта

Да бъдем в тясна връзка с младежта е една от основните цели на Областния информационен център в Плевен. Затова започваме реализирането на цикъл дейности с младежи от областта, който ще завърши с конкурс – викторина за Европейския съюз. Предстои активизиране и на съвместната работа с висшите училища в областта. Това съобщи за infopleven Йонка Янакиева, управител на ОИЦ – Плевен.

Тези дейности са в отговор на посланието на Карстен Расмусен, заместник-директор на отдела за България в Главна дирекция „Регионална политика“ в Европейската комисия, което той е отправил към ръководителите на информационните центрове в страната по време на обучението им в Брюксел в края на април. Там Карстен Расмусен нарекъл тези центрове посланици на ЕС в България и призовал да работят с всички целеви групи, особено активно с младите хора, разказа Янакиева. „Нашата основна роля е да презентираме по най-добрия и атрактивен начин възможностите, които дават еврофондовете, за  да активизираме потенциалните ползватели на евросредства на територията на Плевенска област., тъй като реално това е свеж ресурс за икономиката”, подчерта  тя.

ОИЦ – Плевен е в тясно взаимодействие и с бизнеса, за да бъде полезен на онези, които правят първи стъпки в усвояването на евросредства. „Много  се надяваме през следващия програмен период – 2014-2020 г., който ще бъде по-всеобхватен и насочен към инвестиции за разкриване на нови работни места, представителите на местния бизнес  да кандидатстват по всички възможни процедури”, допълни още Йонка Янакиева и подчерта, че не случайно новото послание на Европа – 2020 е „Интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж”.

ОИЦ – Плевен приобщава младите хора към европейските идеи

След срещата с ученици от Езиковата гимназия в Плевен в края на февруари и други училища в града проявиха интерес към Областния информационен център.

На 3 май 2012 г. в семинарната зала на ОИЦ  – Плевен се проведе „Час по Европа” с ученици от Математическа гимназия „Гео Милев” в Плевен – профил физика и биология, водени от техния преподавател Валя Минкова.

Младите хора имаха възможност да се запознаят, чрез забавна презентация, с основателите, символите и институциите на ЕС.

Управителя на ОИЦ – Плевен Йонка Янакиева разказа любопитни и малко известни факти за създаването и функционирането на Общността от 1952 г. до днес.

След това, в интерактивна, забавна и достъпна игра младежите се учиха на проектно мислене и екипно поведение.

Разделени на няколко малки групи те участваха в състезание за най-атрактивно представена проектна идея.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...