Акценти
Начало / Култура / И 4-годишни участници се включват в конкурса „Фолклорни приумици” в Червен бряг

И 4-годишни участници се включват в конкурса „Фолклорни приумици” в Червен бряг

НЧ “Никола Вапцаров 1908” – Червен бряг с подкрепата на Община Червен бряг ще проведе на 17 април от 10.00 ч. в ритуалната зала на читалището XI-ти Регионален детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти.

ДЮК “Фолклорни приумици“ се провежда ежегодно в две направления – Класическа музика и Музикален фолклор, припомнят от пресцентъра на Община Червен бряг. Конкурсът се е утвърдил като значимо събитие за града и региона и е част от Националния културен календар. Неговата цел е да съхрани и популяризира българското песенно и инструментално изкуство.

Тази година заявки за участие са подали възпитаници на музикални школи, училища, читалища и детски градини от Плевен, Монтана, Берковица, Габрово, Дряново, Севлиево, Луковит, Червен бряг, с. Селановци – общ. Оряхово и с. Горник – общ. Червен бряг.

Участниците от направление Класическа музика ще се състезават в категориите: пиано, акордеон, струнни/китара/ и ударни. В направление Музикален фолклор – раздел инструменталисти ще звучи изпълнение на гъдулка.

Към раздела Народно пеене интересът е най-голям. Участниците в първа и втора възрастова група са многобройни и борбата за отличията се очаква там да е най-оспорвана. Ще е сериозна надпреварата и в категорията дуети, триа и вокални групи – народно пеене.

Възрастта на заявилите се участници в XI-тото издание на ДЮК “Фолклорни приумици“ за певци и инструменталисти – 2016 е от 4 до 17 години.

Жури на конкурса са преподаватели от НУИ “П.Пипков“ – гр.Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...