Акценти
Начало / Общество / И тримесечно бебе тръгва от Плевен с Националния поход „По стъпките на Левски”

И тримесечно бебе тръгва от Плевен с Националния поход „По стъпките на Левски”

Поход "По стъпките на Левски"

Над 220 ще са участниците в юбилейния 20-ти Национален туристически поход „По стъпките на Левски”, който тръгва от Плевен, преминава Балкана и пристига в Карлово на 18 юли за тържествата по повод 177-та годишнина от рождението на великия българин. Между тях са 93 ученици и студенти, от които 65 са от Плевен – преимуществено от МГ”Гео Милев”, а останалите от Видин, Карлово, Никопол, Челопеч, София и други градове. Много българи се връщат от чужбина, за да участват в похода. В него се включва и семейство с 3-месечно бебе, както и с двугодишната си дъщеря, която от раждането си участва в ежегодното събитие. За четвърта поредна година в изявата ще се включат и организирани туристи от Санкт-Петербургския държавен университет – Русия, с ръководители проф. Дмитрий Севастиянов и доц. Татяна Осипова.

Това обявиха на пресконференция организаторите на похода.

Поход "По стъпките на Левски"

Официалното откриване на събитието ще е на 13-ти юли, неделя, от 18,30 часа пред паметника на Апостола. Участниците в него ще са разпределени в 7 лъча. На 12-ти юни първи ще тръгне 5-ти лъч с ръководител д-р Галя Цветкова. На 14-ти юли в 7 часа от паметника на Апостола тръгват всички плевенски ученици, разпределени в 1-ви лъч с ръководител Павлин Цонев, 2-ри лъч с ръководител Ани Цонева, 3-ти лъч с ръководител Ангелина Маркова и 4-ти лъч с ръководител Свилен Стойчев. Последни на 16-ти юли тръгват ветераните от 6-ти лъч с ръководител Емил Недков и ретро лъча на създателя на похода Васил Копчев, в който са събрани основоположниците на идеята. Сред първите 12 пътешественици, тръгнали през 1996 година по стъпките на Левски пеша от Плевен за Карлово, са адвокат Иво Иванов, доц. Венци Росманов, д-р Десислава Статева, Румен Клисуров, които ще си дойде от Испания за събитието.

Благодарение на Община Плевен транспортът на учениците и студентите ще е безплатен. Нощувките в Карлово на 60 плевенски ученици се покриват с помощта на Васил Василев, председател на Общобългарският комитет „Васил Левски”. Походът си има и своите символи – знаме, тениска с лика на Левски и песнопойка.

Поход "По стъпките на Левски"

Заедно с физическата подготовка учениците се подготвят и за вечерите в 9-те хижи в Стара планина, когато ще споделят мисли за личността и делото на Апостола. За да се изявят подобаващо, са участвали в множество беседи с университетски преподаватели, научни работници, лектори. „Левски е неповторим. Никой не иска учениците да бъдат като него – това е невъзможно, но те могат да се учат от него. Ако си се докоснал до личността на Левски, ти ще се замислиш каква ще е следващата ти постъпка”, убеден е Васил Копчев, създател и вдъхновител на похода и негов почетен председател.

През лятото на 1995 година Копчев и група ентусиасти тръгват пеша от Плевен през Ловеч, преминават Балкана и пристигат в Карлово. По стъпките на Левски те преживяват трудностите на прехода, осмислят делото на Апостола и поставят началото на една прекрасна вече 20-годишна традиция. Постепенно пешеходната част до Балкана отпада, тъй като се включват все повече ученици. Поради огромния интерес към патриотичната проява, Васил Копчев издирва родолюбиви и физически издръжливи учители, готови без лична облага, в името на личността на Левски, да поведат в тежките преходи из стара планина своите ученици. тези, които веднъж са участвали в похода, задължително се включват многократно след това. Походът се разраства и през 2003 година групите, наречени лъчи, стават 3, през 2006 те са четири, през 2007 са 5, а през 2008 стават 6. Последната спомената година е преломна за похода, тъй като участниците в него се оказаха в екстремно изживяване в Централния Балкан и оцеляха, споделиха участниците в пресконференцията. От тогава се обръща особено внимание на физическата подготовка, търсят се опитни планински водачи, отговорни ръководител и лекари за всеки лъч. За 20-те години от съществуването му в Националния поход „По стъпките на Левски“ са участвали над 1 300 души, информира Копчев.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...