Акценти
Начало / Общество / И днес са възможни локални поройни наводнения и разливи в ниските части около реките

И днес са възможни локални поройни наводнения и разливи в ниските части около реките

Продължава вероятността за локални поройни наводнения и разливи, предупреждават от Басейнова дирекция – Плевен. Днес преди обяд все още на места ще превалява дъжд, но в процес на отслабване. След временно спиране след обяд на места ще се развива купеста и купесто дъждовна облачност и отново ще има краткотрайни валежи – до 10 л/кв.м. В събота краткотрайни превалявания ще има само в отделни, главно планински райони. В неделя на повече места ще превали краткотраен дъжд.

През денонощието от 8 ч. на 11 до 8 ч. на 12 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са останали без съществени изменения или са се понижавали. Повишения са отчетени във водосборите на реките Искър и Русенски Лом (Дунавски басейн), както и във водосборите на реките Камчия (Черноморски басейн) и Струма (Западнобеломорски басейн).

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 104 см до + 101 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес, в резултат на повишената почвена влажност и очакваните нови валежи, ще започне повишаване на водните нива на реките в долните течения на река Искър и западно по разположените от нея реки. Също така, са възможни повишения във водосборите на реките Вит и Осъм.

В резултат на очакваните валежи е възможно да има разливи в ниските части около реките в басейна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 13, 14 и 15 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и утре ще продължи покачването на водните нива в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...