Акценти
Начало / Любопитно / И бадемите цъфнаха

И бадемите цъфнаха

75950_10201723153304525_381506858_n

С необичайно топлото време у нас се случват необичайни неща. След като кокичетата цъфнаха и преминаха много рано тази година, паричките и другите пролетни цветя отдавна нашариха поляните, в оркестъра на събудилите се от зимен сън растения се включиха и бадемите. Екзотичното дърво отвори бели цветчета, обагрени на места с розово, и поздрави слънцето. Пролетната гледка зарадва навръх празничния 14-ти февруари любители на природата, сподели читателка на infopleven от Черноморието. Наблюдателното й фото око запаметило прекрасно цъфнало дърво, създаващо неповторимо настроение.

Специалисти обясняват, че бадемът реагира бързо на затоплянето през фазата на принудителния покой и цъфтежът настъпва много по-рано от цъфтежа на другите овощни видове. Дълбокият покой е много кратък и при необичайни затопляния цъфтежът може да настъпи още към края на януари – началото на февруари, както е тази година. При нашите условия обикновено започва през втората половина на март докъм средата на април. Сортовете бадеми се разделят на рано, средно и късно цъфтящи.

kkk

Бадемът проявява добра студоустойчивост, като листните пъпки и дървесината издържат до -27°С. По-чувствителни са плодните пъпки, които през зимата измръзват при температури под -24°С. Поради много ранното пролетно развитие измръзванията на бадема са много често явление в края на зимата – началото на пролетта. Това е и основният ограничаващ фактор за разпространението му. Подобно на прасковата и на кайсията бадемовите дървета са устойчиви на горещините и на атмосферните засушавания през лятото. Бадемът е най-сухоустойчивото растение от отглежданите у нас дървесни овощни видове.

Бадемите са отглеждани преди хилядолетия. В миналото консумацията им е била много популярна в лечението на болестите на богаташите, а готвачите на високопоставените семейства добавяли бадеми към месните ястия, за да са по-лесно смилаеми. И до днес ядката се счита за кралски плод.

bademi_kupa

Бадемите са известни със свойствата си на антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е (в 100 g се съдържат 229% от препоръчителната дневна доза) и играят важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, рак, както и за забавяне на процесите на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини.

Бадемите са наричани още „Кралицата на семейство Розови”. Дървото има декоративна форма и в редки случаи достига височина от 12 метра. Цветовете му съдържат голямо количество нектар.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...