Акценти
Начало / Общество / Историкът Андрей Пантев и политикът Георги Първанов със своя поглед към Руско-турската война

Историкът Андрей Пантев и политикът Георги Първанов със своя поглед към Руско-турската война

Конференцията Русия – България. Връзки във времето”, събра днес в Панорама „Плевенска епопея” общественици и политици, които представиха своя поглед върху Руско-турската война 1877-1878 г. и последвалите я събития. На международния научен форум, който се провежда под патронажа на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков, присъстваха бившият руски посланик Виктор Шарапов, Георги Първанов – президент на България 2002-2012 г., бившият вътрешен министър Румен Петков, Светлана Шаренкова – председател на форум България-Русия, както и проф. Андрей Пантев, акад. Георги Марков и др. От руска страна участваха представители на Съюза на писателите  и асоциация „Витязи”.

При откриването на конференцията доц. Милко Аспарухов – директор на Вонноисторическите музеи в Плевен подчерта, че Панорама „Плевенска епопея” за пореден път е домакин на начен форум, който дава трибуна не само на специалисти, работещи по проблемите на  Руско-турската война 1877-1878 г., но и на общественици и политици, които, учейки се от историята, правят анализи на настоящето и отправят послания в бъдещето.

С приветствия към участниците в конференцията се обърнаха кметът проф. Димитър Стойков и Георги Първанов, а също и ръководителят на делегацията на Русия и председател на асоциация „Витязи” Николай Немчинов.

Преди началото на деловата част на конференцията с почетни плакети и грамота бяха наградени Виктор Шарапов, вицеадмирал Кир Лемзенко и Игор Понамарев за дългогодишната им безрезервна подкрепа и принос по възстановяване на паметниците край Плевен и за тяхното популяризиране. Наградите връчи кметът проф. Стойков.

Андрей Пантев: Едно събитие се оценява като исторически факт  по последствията

Едно събитие се оценява като исторически факт по последствията, а непоколебимият факт от Руско-турската война е , че на картата се появява четвъртата славянска държава в Европа – България. . И този факт не може да бъде  отричан от никакви съвременни, екстравагантни опити, коментира проф. Андрей Пантев, който изнесе доклад на тема „Съотношение между прагматизъм и братство България – Русия”.  Той посочи, че както и да допълваме събитийно и фактологически Руско-турската  война, тя винаги остава  в нашата историческа  памет, в нашия епос, в нашите усещания за общност  с руснаците. „Трябва винаги да имаме предвид,  че войната е резултат от една вековна политика за създаване на независими славянски държави на Балканите, което е стратегическа цел на Русия и морална кауза на нейната интелигенция”, изтъкна историкът.

Георги Първанов: Вредно е да се противопоставят отношенията ни с Европа на отношенията ни с Русия

Има един резултат, който никой не може да оспори – фактът, че България беше освободена в резултат на Руско-турската война и това се помни от всички българи, подчерта Георги Първанов, който посочи, че неоспоримата признателност на българския народ е изразена в над 400 паметници  по цялата българска земя.  Не може да бъде оспорен и прогресивният факт, че Руско-турската война възстановява българската държава на политическата карта на Европа, изтъкна той.  В приветствието си той предложи да се погледне на съвременните българо-руски отношения като притежаващи голям потенциал.

Вредно е да се противопоставят отношенията ни с Европа на отношенията ни с Русия и със страните от Изтока, изтъкна Първанов. По думите му, българите  могат само да спечелят от това коректно да изпълняват задълженията си като съюзници на Евросъюза и  в същото време да потърсим новите параметри на отношенията с Русия. Той посочи, че големите енергийни проекти откриват нови хоризонти на тези отношения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...