Акценти
Начало / Общество / Истински самурай участвал в боевете за Плевен

Истински самурай участвал в боевете за Плевен

Мими и Ива – това са момичетата, които водят желаещите да се запознаят със забележителностите на Плевен на безплатна туристическа обиколка. Инициативата за това е на Регионалния бизнес център, а двете усмихнати плевенчанки са се постарали да намерят малко, или дори неизвестна за широкия кръг познавачи подробности от историята на града. Любим момент на Ива е когато разказва, че в отбраната на Плевен е участвал истински самурай. Е, вярно е, че е бил само един, но ролята му е била много голяма – довел е до благоприятен край съответната битка, разкрива момичето и обещава подробности на онези, които отделят два часа от времето си, за да обиколят забележителностите с нея.

Туровете, под надслов “Минало и настояще”, започват от 11.00 часа и от 18.00 зад Мавзолей-параклис “Св. Георги Победоносец”. И макар новост за Плевен, оказва се, че подобни инициативи са добре познати в други 72 града в света, разказа изпълнителният директор на Регионалния бизнес център в Плевен Царин Аспарухов. В България от скоро се правят безплатни турове в София, Варна и Пловдив, но там обясненията са само на английски език. В Плевен беседата е и на български, което дава възможност в обиколката да се включат и българи със свободно време и любопитни за нови знания. Регионалният бизнес център работи и за развиване на идеята като вече набира доброволци за гидове, на които ще организира обучението. Хора на различна възраст и с различни професии проявяват интерес към инициативата. Разлика между екскурзоводи и гидове има, според Царин Аспарухов, който обяснява, че техните гидове не само ще показват забележителностите, а и ще помагат на хората да се ориентират към по-добро заведение или хотел, както и какво още могат да видят в града и околностите.

Пешеходната туристическа обиколка е със следния маршрут – тръгва се от Мавзолея, през Градската градина до РИМ, Художествената галерия, паметника “Майка България”, Института по лозарство и винарство, Водната каскада, централната част, Театъра, църквата “Св. Николай” и обратно към изходната точка покрай Общината и зала “Катя Попова”.

Намеренията на организаторите са от есента, когато започне и новата учебна година, да канят групи ученици да се присъединят към обиколките, по време на които по-малките и по-големите ще научат интересни неща за Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...