Акценти
Начало / Общество / Истински празник на пчеларя и меда създадоха в Победа (снимки)

Истински празник на пчеларя и меда създадоха в Победа (снимки)

Летен празник на пчеларя се проведе днес на лятната естрада в село Победа, информира Димитринка Гетова, секретар на НЧ „Зора -1990г.“ – село Победа. Пъстрото тържество бе посветено на Св. Прокопий, покровителя на пчелите. Събитието се провежда за първи път, като се организира от НЧ ”Зора -1990г.” – село Победа, по идея и със съдействието на Общинска пчеларска организация – клон Долна Митрополия.

По повод празника, читалище „Зора – 1990г.” реализира няколко тематични инициативи. В празничния концерт взеха участие детска формация „Медени звънчета” и Певческа група „Вълшебни звуци” при НЧ ”Зора -1990г” – с. Победа, деца от Школа по спортни танци „Артефакт” – гр. Плевен, Клуб за народни танци „Хайде на хорото” при читалище „Просвета” – с. Ясен, възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен, и много местни млади таланти.

празник пчелари Победа 1

Гостите на празника разгледаха и опитаха от кулинарната изложба от пити, погачи и вкусни десерти с медени продукти, приготвени от местни самодейци и от кулинари от НЧ ”Наука” – с. Комарево. Читалището проведе два интересни конкурса, като ги превърна в изложба – Фотоконкурс и Конкурс за детска рисунка на тема – „Медът – вълшебството на пчелите”, в която се включиха със свои творби деца на възраст от 6 до 16 години.

празник пчелари Победа 2

В изложението-базар на пчелни продукти участваха пчеларите Райна Йотова от с. Горна Митрополия, Петър Петров от с. Победа и Петър Василев от с. Горна Митрополия. Със свои изделия в изложбата-базар присъстваха и гости от Сдружение „За Къкрина” – с декоративни свещи от пчелен восък и сувенири декупаж.

празник пчелари Победа 3

Официални гости на празника бяха Даниела Александрова – кмет на с. Победа, Петър Петров – председател на Общински съвет – Долна Митрополия, Атанаска Василева – кмет на с. Горна Митрополия, Йонка Макавеева – кмет на с. Ореховица, доцент Юлиян Станчев – председател на Областен пчеларски съюз Плевен, членове на управителния съвет на Областния пчеларски съюз, както и много производители от община Долна Митрополия.

празник пчелари Победа 4

В края на концерта думи на благодарност за организирания празник произнесе Райна Йотова – председател на Общинската пчеларска организация, като пожела това събитие да се превърне в ежегоден фестивал на меда. От името на читалищното настоятелство бяха връчени грамоти на всички участници, както и бурканчета с мед, осигурени от производителите от региона.

Следваща Предишна
празник пчелари Победа 7
празник пчелари Победа
празник пчелари Победа 5

празник пчелари Победа 8
Следваща Предишна

Снимки: НЧ ”Зора -1990г.”

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...