Начало / Култура / Испански трубадури изнасят серенада утре вечер в центъра на Плевен

Испански трубадури изнасят серенада утре вечер в центъра на Плевен

В петък вечерта центърът на Плевен ще бъде огласен от красивите гласове на испански трубадури. Заедно с тях, в музикална закачка, ще се включат артистите от Общински хор „Гена Димитрова” и Северняшкия ансамбъл.

26 трубадури от Ла туна на Университета на Алкала де Енарес в Мадрид ще тръгнат от Драматичния театър и с песни, и музика ще стигнат до площад „Възраждане”, където ще изнесат концерт. Ще вървим по улиците, ще свирим пред заведения и ще пеем, разказа Мануел Хосе Франсиско Агудо, който е инициатор на турнето на Ла туна в България и сам участник в трупата.  Подбрали са репертоар, който да представи най-добре музиката, която правят. „Ще бъде много весело за публиката. Ще звучи пасо добле, сарсуела, традиционна музика за Мадрид, Южна Америка, Канарски острови. Ще бъде едно музикално пътуване из цяла Испания и Южна Америка”, разказа Мануел.

Музикантите ще са облечени в традиционни облекла от 17 век,  в които задължително присъства цвета на университета  – лилавия. Всички в групата, които са на възраст от 19 до 65 години, учат или са учили в Университета на Алкала де Енарес.

По пътя си в Плевен испанските трубадури ще имат интересна среща с красивите хористки от Общинския хор, на които ще изнесат серенада пред кафенето, в което са седнали. В отговор дамите ще изпълнят българска и испанска песен.

На площад „Възраждане” испанците ще бъдат въвлечени в танцовото предизвикателство на артистите от Северняшкия ансамбъл. Атрактивната им изява ще завърши с концерт на площада. „Трябва да дойдете да го видите, ще е нещо весело и различно от обичайните представи за испанската музика”, покани плевенчани Мануел.

Серенадата на Ла туна ще започне в 20 часа, в петък, пред Драматичния театър, а в 20.30 часа на площад „Възраждане“ ще е концертът на испанските трубадури.

Традицията в Испания е всеки университет, дори факултет да има Ла туна, тоест група. Ла туна от Университета на Алкала де Енарес е създадена през 15 век от бедни студенти, наричани сописти (от испанското sopa в превод супа). За да преживяват, тези студенти със скромен произход свирели и пеели по таверни и ханове, за да получат паничка супа. Днес Ла туна на Алкала де Енарес активно участва в културния живот на университета и на града. Като основната цел е да поддържа вековните традиции чрез музиката и популярния фолклор. Групата е обиколила почти целия свят. Днес Плевен става част от дългия й списък на градове, в които са представили своите жизнерадостни изпълнения.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...