Акценти
Начало / Здравеопазване / Испански метод за бързо възстановяване след травми представиха в МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен

Испански метод за бързо възстановяване след травми представиха в МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен

Надал и Стоичков  лекували травми с този метод

Плевен е първият град в България, в който беше презентиран 20-годишен испански опит за бързо възстановяване при травми и дерматологични проблеми чрез използване на собствената кръв на пациента като лекарство.  Презентацията на ЕНДОРЕТ (Ендогенна регенеративна технология) стартира от МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен по покана на известния ортопед и травматолог доц. Венци Росманов и неговия колега д-р Пламен Ненов. Продуктът ще бъде представен и в медицинския център на ФИФА в София.

„ЕНДОРЕТ е медицинско изделие, посредством което превръщаме кръвта на пациента в лекарство за него.  След центрофугиране от кръвта се извлича тромбоцитната маса, която е богата на растежни фактори, връща се обратно в тялото и така се благоприятства лечението. Тоест от кръвта се отстранява всичко, което не е свързано с регенеративните процеси”, обясни Хайме Ривърс, продуктов мениджър  от испанския институт BTI Biotechnology Institute , създал технологията.

Над 40 са индикациите за добро повлияване от този метод. Добри резултати клиничните изследвания са показали при пациенти с усложнен остеоартрит, спортни травми – разтежения на мускули, връзки, сухожилия, и при травми на менискуса.  С технологията се лекуват костна травматология, дерматологични проблеми, свързани с рани, както и съдови проблеми. Технологията се използва при различни видове операции, за да се подобри резултатът от хирургичната намеса.

Искаме да доставим тази технология на България чрез нашия партньор Матеос груп и така да споделим 20-годишния опит на испанската компания, изтъкна Хайме Ривърс.

Методът е създаден през 1999 г. от лицевия хирург д-р Едуардо Анитуа. Той го прилага за ускоряване на заздравяването при лицеви операции. През 2003 г. технологията е приложена в спортната медицина и травматологията.  Сега на нея се доверяват водещи спортни клубове в цяла Европа. С технологията лекува травми тенисистът Рафаел Надал, след контузии с нея се е възстановявал и Христо Стоичков.

ЕНДОРЕТ е достъпна за широко приложение, като по-бързото лечение на травмата, компенсира цената.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...