Начало / Здравеопазване / Информационен ден по проблемите на страдащите  от болестта на Бехтерев ще се проведе в Плевен

Информационен ден по проблемите на страдащите  от болестта на Бехтерев ще се проведе в Плевен

Плевен ще е домакин на информационен ден от кампанията „Сега вече знаеш”, която е насочена към подобряване качеството на живот на болните от Бехтерев. Информационният ден ще се проведе на 4 юли,от 13 часа в хотел „Ростов”. В него участие ще вземат инж. Живко Янков  – член на Изпълнително бюро на Световната федерация на организациите, представляващи хора с болест на Бехтерев, Елена Атанасова – психотерапевт, зам.председател на Българска асоциация по психо онкология,

Асен Георгиев – общ представител на пациентските организации в Комисия по прозрачност за лекарствената политика, юридически консултант и анализатор по въпросите на здравеопазването, д-р Красимира Стефанова – специалист ревматолог от Плевен и д-р Веселин Михайловспециалист ортопед и травматолог от Велико Търново.

Болестта на Бехтерев е заболяване на младите хора, които се намират в трудоспособна възраст между 18 и 35 години. Един от основните им проблеми е късното диагностициране. На медицинските специалисти отнема между 6 и 8 години за поставяне на диагнозата. Причините за това най-често са неясните симптоми, късното насочване на хората към медицински специалист- ревматолог и липсата на информираност.

Болестта на Бехтерев засяга около 0.6% до 1.0% от населението на Земята. На базата на съвсем умерена преценка броят на болните от болестта на Бехтерев значително надвишава 600 000 в Европа и 350 000 в САЩ. По неофициални данни на Министерство на здравеопазването в България броят на хората с това заболяване е приблизително 30 000 души.

Вече диагностицирани хора се сблъскват с множество пречки, които намаляват възможностите за нормален живот: изключително недостатъчна рехабилитация (по клинична пътека – 7 дни и по НОИ – 10 дни), неправилно разпределение на ревматолози в България (има области в България, в които нямат нито един специалист), малък брой на детски ревматолози (само 5, като 4 от тях са в София), непълен спектър от медикаменти, които могат да се използват в борбата с хроничното възпаление и болка. Отсъства и възможността за консултации на пациентите с психолог, което е от изключително значение за тях още при поставяне на диагнозата.

По време на информационния ден  ще се обсъждат възможностите за подобряване качеството на живот на болните от Бехтерев – както от страна на държавата, така и от страна на обществото като цяло. Ще бъде предоставена възможност на присъстващите да се информират относно симптоми, изследвания, лечение, профилактика, социални услуги, права и възможности за интеграция, да задават въпроси директно на специалисти от различни сфери.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...