Акценти
Начало / Икономика / Интересът за създаване на нови лозя се повишава, но се предпочитат чужди сортове

Интересът за създаване на нови лозя се повишава, но се предпочитат чужди сортове

младо лозеОколо 3% са вече създадените нови лозови масиви в страната в резултат на повишения интерес през последните години. За съжаление за създаването на новите лозови масиви се предпочитат вносни лозички, защото са по-евтини от българския посадъчен материал Това сподели доц. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен, който е най-старият в страната. Оказва се, че заради цената лозарите пренебрегват важното обстоятелство, че бългаските селекции лози са съобразени с нашите условия, отговарят на всички климатични и почвени фактори, и качеството на произведеното грозде е по-добро от произведеното от вносни лози, убеден е специалистът.  Като пример за по-добри качества той посочи, че българските сортове грозде по-бързо натрупват захари през есента.

И най-важното е, че ИЛВ – Плевен  от много дълги години работи по създаване на сортове, които са устойчиви на различни заболявания, особено на оидиум, подчерта доц. Панчев. Той отбеляза, че въпреки лошите метеорологични условия тази година, производителите, които  са използвали  сортове, селектирани от института, са получили добри добиви.

По думите на доц. Пачев  през последните години се отчита и лек ръст в  производството на грозде в страната с около 4.6%. С което България достига средноевропейското равнище за производство на грозде.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...