Акценти
Начало / Култура / Интерактивна изложба на Гьоте-институт спря и в плевенската библиотека

Интерактивна изложба на Гьоте-институт спря и в плевенската библиотека

Интерактивната изложба “Приказни светове” на Гьоте-институт беше открита днес в игротеката на Регионална библиотека “Христо Смирненски” Плевен. Стартът на поредицата културни събития, свързани с живота и творчеството на братя Грим, дадоха преподаватели и ученици от немските паралелки в ГПЧЕ, ПГСАГ “Никола Фичев”, ДФСГ “Интелект” и СОУ “Стоян Заимов”. Изложбата, придружена със състезание между учениците, е организирана от Ресурсния център на Гьоте-институт към Регионалната библиотека.

Разпределени в няколко работни къта на групички по 3-4, учениците попълваха празните места в текстовете на първата така наречена “учебна станция”. Два други работни къта бяха посветени на приказките Хензел и Гретел и Златното момиче. Четвъртата “учебна станция” запознава с оригиналните заглавия на най-известните приказки и припомня  основни реплики на главните герои. Накрая кратък тест проверява дали в резултат на игровите задачи е научено нещо ново.

В Германия 2013-та е обявена за годината на братя Грим, затова през следващите 12 месеца там ще се провеждат изложби, литературни четения, концерти, театрални празници и фестивали, посветени на двамата братя. На 20 декември 2012 год. се навършвят 200 години от публикуването на сборника, озаглавен “Детски и семейни приказки”.

В чест на юбилея на 7 декември Гьоте-институт София откри интерактивната изложба “Приказни светове” с основни мотиви от любимите приказки. Вълнуващо рали през седемте станции на изложбата припомня скъпи образи от детството като Снежанка, Спящата красавица и Рапунцел.

В подкрепа на своята активна дейност за популяризиране на немския език и култура, Ресурсния център на Гьоте-институт при Регионална библиотека “Христо Смирненски” получи копия на изложените в София плакати и интерактивните задачи към тях.

Изложбата беше посетена от най-запалените любители на приказките още преди тържественото откриване, което организира днес клуб “Учене без стрес” към ГПЧЕ Плевен. Десетокласниците с ръководител Вяра Кънчева подготвиха и допълнителни задачи по темата. Учениците от Езиковата започнали събирането на информация и идеи още в началото на месеца, затова вече са почти експерти, що се отнася до живота и творчеството на двамата братя. За откриването на изложбата обаче, което беше на немски и на български език, решили да подберат само най-интересните факти.

Участниците в клуб “Учене без стрес”, който е създаден по проект “Успех”, са убедени, че ученето с настроение и игровите ситуации често дават по-бързи и по-трайни резултати. А днешните им гости от другите три училища изразиха готовност да се включат и в следващите инициативи. Защото се оказа, че поредица от важни юбилеи, свързани с братя Грим, ще бъдат във фокуса на общественото внимание поне до 2019 год., не само в Германия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...