Акценти
Начало / Здравеопазване / Инструктират общините да пръскат срещу азиатски тигров комар

Инструктират общините да пръскат срещу азиатски тигров комар

От Регионалната здравна инспекция в Плевен са разпратили уведомителни писма до всички кметове в региона за вземане на превантивни мерки за борба срещу комарите и кърлежите. Писмата съдържат конкретни инструкции за действие, като е обърнато внимание на факта, че от миналата година в нашата страна са уловени т.н. азиатски тигрови комари, преносители на вирусите, предизвикващи трески с инфекциозен характер – Денга и Чикунгуня, обясниха от РЗИ. Видът им е определен в отдел “Паразитология и тропическа медицина” към  НЦЗПБ, с последващо потвърждаване в Института по паразитология в Университета в Цюрих.

Тези комари принадлежат към т.н. екзотични за Европа видове, тъй като ендемични райони на разпространението им са джунглите в тропическите и субтропическите области. В Европа са пренесени чрез транспортни средства (самолети и кораби), въздушни течения и др.

Тигровите комари са приспособени са за живот в крайбрежни и крайречни зони, около плавателни канали, рибарски селища, пристанища и други райони за риболов; депа за складирани автомобилни гуми, центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни растения.

Опасните комари са разпространени вече  в съседни и близки на България страни, като Гърция, Сърбия, Румъния, Италия, където има и случаи на болни от Денга и Чикунгуня.

При оптимални условия комарът предава заразата 8-14 дни, след като е смукал кръв от инвазирана маймуна или болен човек. Веднъж заразен, комарът остава такъв до края на живота си, т.е. 1-4 месеца. При температури под 18° С комарите губят активността си. Тези комари хапят хората през светлата част на денонощието – особено в ранно утро и привечер; на открито и по-рядко в помещения.

С цел недопускане на случаи на заболявания от Денга и Чикунгуня е необходимо провеждането на системни противокомарни мероприятия, за да не се допусне прехвърляне на заразата в човешкото общество и да прерасне в епидемичен. Чрез хигиенни мерки срещу люпилищата на комарите и дезинсекция е възможно намаление на числеността им до степен на практическо прекратяване на механизма на заразата.

Денга и Чикунгуня са хеморагични трески, които имат внезапно начало, протичат с висока температура, болки в мускулите и ставите, кръвоизливи по кожата. В по-тежките случаи се появяват вътрешни кръвоизливи.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...