Начало / Икономика / Инспекцията потруда – Плевен започва проверки в селското стопанство

Инспекцията потруда – Плевен започва проверки в селското стопанство

За месец февруари от Инспекцията по труда в Плевен са  извършли 142 проверки по трудовото законодателство, при които са констатирани 672 нарушения. Съставени са 6 акта. От Инспекцията по труда – Плевен отчитат намаляване на грубите нарушения на трудовото законодателство.

„Този месец не са отчетени злополуки“ – съобщи пред журналисти Борис Петков, гл. инспектор на Инспекция по труда.

Друго, което Борис Петков подчерта, е, че започват проверките в селското стопанство, както и на тези на строителите. Той каза още, че трудовите договори по член 114а (еднодневни договори, използващи се в селското стопанство), могат вече да бъдат регистрирани онлайн в сайта на Главна инспекция по труда. „Това е голямо удобство за работодателя, защото вече не е необходимо да идва на място в Инспекцията по труда, за да регистрира договора между двете страни“, обясни той.

При проверките ще се следи дали работниците имат сключени трудови договори, както и дали се спазват безопасните условия на труд. Борис Петков припомни още, че до края на месец април всички работодатели трябва да подадат декларация по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Тази година срокът е удължен до 2 май, но от Инспекцията по труда призовават работодателите да подадат декларациите си до края на април.

Нели Средкова

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...