Начало / Общество / Инициативен комитет започна подписка за мерки срещу бездомните кучета в Плевен

Инициативен комитет започна подписка за мерки срещу бездомните кучета в Плевен

Във връзка със зачестилите в Плевен ухапвания от безстопанствени кучета инициативен комитет организира подписка. Тя е част от Отворено писмо до Община Плевен, с което от инициативния комитет изискват отговори от Община Плевен на повдигнати въпроси и предоставяне на документация, както и предприемане на конкретни мерки срещу бездомните кучета.

Подписката стартира и ще продължи до 27 април. Пунктът е разположен до кафе „Скобелев“, пешеходната зона на Скобелев парк.

Правителството даде дългоочакваното решение за сграда за кучешки приют в Плевен

Ето и текста на Отвореното писмо, който публикуваме без редакция:

ОТВОРЕНО ПИСМО 

До Георг Спартански

Кмет на град Плевен

До Мартин Митев

Председател на Общински Съвет, гр. Плевен

До Павлина Иванова

Началник отдел „Екология“

До Медиите

От Граждани на град Плевен

Уважаеми дами и господа,

Във връзка със зачестилите ухапвания на граждани от безстопанствени кучета на територията на град Плевен и в частност в района около бул.“Скобелев“ и продължаващото бездействие на Община Плевен по изпълнение на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, задаваме следните въпроси и изискваме достъп до свързаната с тях документация:

  1. Какви конкретни действия предприе Община Плевен във връзка със задължението си за овладяване на проблема с безстопанствените кучета, съгласно чл. 40, ал. 3 и ал. 4 от Закона за защита на животните?
  2. Защо Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Плевен е все още със статут на Проект от 2014 г.? Община Никопол, например, има приета такава от 2015 год.
  1. Колко жалби и искови молби са подадени срещу Общината във връзка с ухапвания от безстопанствени кучета?
  2. Колко безстопанствени кучета има на територията на град Плевен и има ли актуален регистър, в който да се вписват те, а също и манипулациите, които са им извършени?
  3. Какви са специалните мерки, предприети от Общината за защита на гражданите от агресивните безстопанствени кучета?

Моля да ни бъдат предоставени копия на следните документи:

  1. Копие от Отчет за изпълнение на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и План на Община Плевен във връзка с изпълнението й, който би следвало да е внесен до 1 март 2018 г. до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, съгласно чл. 40, ал. 4 от Закона за защита на животните?
  1. Списък на сключените от Община Плевен договори с ветеринарни амбулатории, и копие от тях, както и регистър на извършените в тях кастрации, обезпаразитяване и ваксиниране срещу бяс на безстопанствените кучета.

В случай, че не получим изискваната документация в законовия срок, същата ще бъде изискана по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Инициативен комитет

 

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...