Акценти
Начало / Икономика / Инж. Манфред Улик: Бъдещето е на зелената енергия

Инж. Манфред Улик: Бъдещето е на зелената енергия

Инж. Манфред Улик е от Германия, преподавател е по електротехника, мехатроника и соларна техника. Вече четвърти път е в Плевен, където предава опита си на възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” в областта на възстановяемите енергийни източници. Той е експерт по европейската програма SES, която дава възможност на изявени личности в дадена област да разпространяват своите знания и опит в чужбина. Инж. Улик е работил в Монголия, Китай, Намибия, а скоро ще пътува за Перу.

„В Плевен ми харесва много, а в Професионалната гимназия по електроника има добри условия и затова предавам своя опит тук”, обяснява германският експерт.

С него разговаряме за цената на зелената енергия – у нас и в Германия, за настроенията на хората и за бъдещето.

Какъв е делът на алтернативната енергия в Германия?

– Сега в Германия се води остра борба между старите и новите енергийни системи. Разбира се, имаме енергия, добита от въглища, ядрена енергия, но и фотоволтаична, произвеждаме и биогаз и истината е, че все още сме в етап на донякъде противоречие между конвенционалното и алтернативното добиване на енергия.

В проценти в Германия в момента 25% от електроенергията идва от възобновяеми енергийни източници, а тенденцията категорично е към увеличаване на този процент.

При нас сега започва внедряването на електромобилността. Имаме огромен завод в Лайпциг, който през тази година ще пусне съвсем нов модел електромобил. За следващата година пък е предвиден пуск на голям хибриден електромобил, много интересен. Казано по друг начин, електромобилността у нас се развива с много бързи темпове, което пък означава, че е необходимо и развитието на алтернативните източници на енергия, които са свързани с регенерация.

Зелената енергия в България е много по-скъпа. Как стоят нещата в Германия?

– Какво означава скъпо? Да, разбира се – всяко нещо струва пари, нали. Във вариант на използване на конвенционалните енергоизточници също се плаща, но в същото време и се унищожават запаси като въглища, нефт, газ, които не са безкрайни. А и също струват пари. И колкото повече намаляват тези запаси, толкова по-скъпи стават, респективно цената на произведената от тях еленергия е по-висока. Зелената енергия дава възможности, включително и да спестим пари.

Как хората в Германия се отнасят към зелената енергия?

– Повечето от хората приемат много добре зелената енергия и алтернативните енергийни източници, точно защото си правят сметка на парите. Разбира се, че има противоречиви мнения, но това не е само в Германия, а навсякъде. При нас имаме Зелена партия и за отношението на хората говори фактът, че на последните избори получиха повече от 18% от гласовете на хората, което прави Зелените трета сила в парламента. Броят на германците, които са поддръжници на зелената енергия, расте непрекъснато. В същото време много често компаниите, занимаващи се с конвенционален добив на енергия, организират чрез медиите кампании срещу алтернативната енергия и хората реагират на това. Процесът е сложен и доста противоречив, но е процес и трябва да се извърви дълъг път.

Така стоят нещата в Германия. В България може би има сходни настроения, но не бива да забравяме и това, че заплатите на хората в двете страни е различна и не може да се правят сравнения.

Още няколко години „старата” и „новата” енергия ще действат заедно. Моето лично мнение е, че през 2050 год. енергията в Германия ще бъде на 100% само зелена.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...