Акценти
Начало / Икономика / Инвеститори от Кувейт и САЩ с интерес към АЕЦ Белене

Инвеститори от Кувейт и САЩ с интерес към АЕЦ Белене

референдум_АЕЦИнвеститорски интерес към АЕЦ Белене е заявен от две чуждестранни компании, деклариран още през месец декември миналата година. Едната компания е от Кувейт, а другата – от САЩ. Това каза днес пред журналисти в Плевен Румен Петков, зам.-председател на АБВ. По думите му и двете компании ясно са заявили, че не търсят държавна гаранция и не искат договор с държавата за произведената еленергия.

Във връзка с това Петков постави въпроса дали правителството прави постъпки да се срещне с тези инвеститори. „Това правителство трябва да разбере, че има шанса да издигне България в ново качество или да поеме позора, че България излиза от групата на ядрените държави”, коментира той и допълни, че трябва бързо да се вземе решение по предложенията на чуждестранните инвеститори.

Румен Петков каза още, че в Плевен може да бъде организирана среща с международни експерти по ядрена енергетика. Целта е да бъде показано на обществото какъв е потенциалът на България в тази област  и какъв избор имаме, посочи Петков, имайки предвид сравнение между предложенията на двете компании и това на „Уестингхаус” за изграждане на нов реактор в АЕЦ Козлодуй.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...