Акценти
Начало / Култура / Имен ден днес празнува Самуил

Имен ден днес празнува Самуил

На 20 август Църквата почита Светия пророк Самуил. Днес имен ден празнуват носещи това име, което означава „измолен от Бога”.

Самуил е живял през XI в. пр. Хр., и е последният съдия на Израил. „Съдиите” били племенни водачи с жречески и съдийски функции, чиято институция обединявала 12-те еврейски племена и поддържала култа към Йехова. В Библията съдия е този, който помазва царете и им дава власт.

„Измоленият от Бога” Самуил израснал в храма при първосвещеник Илий.

След няколко години станало ясно, че има дарба да пророкува. Докато растял, той поучавал израилтяните и ги карал да се покаят за греховете си. Народът го слушал и изпълнявал напътствията му. Затова според желанието на всички го избрали за съдия и началник.

С помощта на Самуил израилтяните се избавили от двадесетгодишното филистимийско робство. Управлявал мъдро и справедливо. Когато остарял, отстъпил на синовете си част от властта и ги поставил за съдии. Но те не следвали примера му, били алчни и несправедливи.

Затова Бог  посочил на Самуил друг цар – Давид. Самуил умрял в дълбока старост и целият народ жалил за него. Погребали го в Рама.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...