Акценти
Начало / Последни новини / Имен ден днес празнуват Юлия и Юлиян

Имен ден днес празнуват Юлия и Юлиян

На 21 декември погива Света великомъченица Юлиания, която пожертвала любовта и младостта си, за да не измени във вярата си в Бог.

Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век. Още малка тя била сгодена за един момък, на име Елевсий, също така от знатен род и езичник. Като пораснала Юлиания се отдала на Христовата вяра  и когато дошло време да се омъжи за Елевсий, тя заявила, че ако той не повярва в Христа, да си търси друга годеница.

Бащата на Юлиания се опитал да склони девойката да отстъпи от вярата си, но когато тя не последвала съвета му, той се отнесъл към нея с голяма жестокост. Безпощадно я бил и  пребита я дал да я съди Елевсий, който в това време бил управител. Младият мъж първоначално се зарадвал, че ще може да отмъсти на отхвърлилата го годеница, но когато отново видял необикновената й красота забравил гнева си и започнал да я моли да се свърже с него, като обещавал никога да не я принуждава да се покланя на езическите богове. Юлияния неотстъпила и така се обрекла на големи страдания. Но тя нито за миг не съжалила за избора си да остане вярна на Иисус докрай. По време на мъките й 630 души се покръстили, опиянени от чудотворните християнски разкази на девойката. Всички обаче били избити от императора, както и Юлиания, която умира на 21 декември 290 година.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...