Начало / Култура / Имен ден днес празнуват Мадлен и Магдалена

Имен ден днес празнуват Мадлен и Магдалена

На 22 юли Църквата почита паметта на Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна.  На този ден имен ден празнуват Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда, Миглена.

Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.  Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) – сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.

Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука. Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница („…една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37) ев. Лука  споменава поименно св. Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“ (Лук. 8:2). От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус „излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“ (Лук. 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро – то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики.

Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми „Страстите Христови“ на Мел Гибсън, „Кодът Да Винчи“ от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание.

На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.)

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...