Акценти
Начало / Последни новини / Имен ден днес празнуват Евгения, Бистра и Първан

Имен ден днес празнуват Евгения, Бистра и Първан

На този ден имен ден празнуват всички, които носят името: Евгени (означава – благороден), Евгения, Жени, Жечка, Благородна, Бистра, Божин, Божана, Първан.

На 24 декември църква почита паметта на Света Евгения – римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й е бил управител на град Александрия и целия Египет. Евгения се отличавала с образование и красота, затова родителите й се надявали да осигурят нейното бъдеще чрез женитба с един от знатните и богати момци по онова време. Но младата Евгения не искала женитба и бляскаво бъдеще. Съдбата й била друга, тя се посветила  на христовото учение. Избягала от вкъщи  преоблечена като мъж и отишла в мъжки манастир.

В манастира Евгения достигнала до високо съвършенство. Тя можела да изцерява чрез молитва болните  и придобила голяма известност, което й донесло и голямо нещастие. Изцелена богата жена, поискала плътска връзка, мислейки преоблечената Евгения за млад монах. Когато била отблъсната, богатата жена пожелала да си отмъсти и изправили Евгения на съд пред управителя на града, който бил  нейния роден баща… Евгения казала на баща коя е и той много се зарадвал, дори решил с всичкия си дом и с множество народ да приемат Христовата вяра. Но гонителите на християните дошли да се разправят с новопокръстените. Бащата на Евгения бил убит, защото не се отказал от вярата си.  Евгения, заедно с майка си и братята си, заживели в Рим. Но скоро били подложени на жестоки преследвания и в нощта преди Рождество Христово през 262 г. Евгения била обезглавена.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...