Начало / Култура / Именита пианистка свири този четвъртък с Плевенска филхармония

Именита пианистка свири този четвъртък с Плевенска филхармония

Известната пианистка Десислава Щерева ще е солистка  този четвъртък на Плевенска филхармония. Тя ще представи Концерт за пиано №1 на Рахманинов под диригентството на маестро Иван Стоянов.

Десислава Щерева завършва Средно музикално училище в град Бургас в класа по пиано на Радка Чомакова.По-късно е приета в Московската Консерватория „П.И.Чайковски”, в която се дипломира през 1992 г. в класа на проф.Зинаида Игнатиева. Лауреат е на Национални и Международни конкурси в България,Чехия,Италия,Словакия и Япония.

Десислава Щерева има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Изявите й се разгръщат у нас, в Русия, Чехия, Германия, Япония,Гърция. Нейни партньори са видните български диригенти като академик Васил Казанджиев, професор Пламен Джуров, Йордан Дафов и други.

През 1998 г. издава CD в Мюнхен /Германия/ в партньорство с Ева Димитрова – сопран и Хелмут Франц – тенор. През 2001г.издава CD съвместно с Радка Чомакова – произведения на Панчо През 2008г. този диск е селектиран и включен в международната поредица „Шедьоври на класиката“.

Номинирана е за наградата „Кристална лира“ като солист на Софийска филхармония. През 2006 г. е удостоена с наградата „Златна муза“ за върхови постижения в изпълнението на руска музика.

Репертоарът й е огромен, разнообразен и включва музика от Барока до ХХІ век.

Понастоящем Десислава Щерева е главен асистент в катедра „Пиано“ в Теоретико-Композиторски и Диригентски факултет на Национална Музикална Академия „проф. Панчо Владигеров“ и в Нов Български Университет.

В концерта на 20 юни ще прозвучи изпълнение и на Мария Димитрова – акордеон, ученичка в НУИ „Панайот Пипков”. Тя ще изпълни Концерт за акордеон и оркестър от Зубитски. Вечерта ще завърши с Шуман – Симфония №2 в изпълнение на Плевенска филхармония.

Концертът ще започне от 19 часа в зала „Катя Попова”

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...