Акценти
Начало / Култура / Именитата цигулкова педагожка Йова Йорданова прави майсторски клас в Плевен

Именитата цигулкова педагожка Йова Йорданова прави майсторски клас в Плевен

Йова Йорданова 1

Именитата цигулкова педагожка, плевенчанката Йова Йорданова, която е преподавател в Централната музикална школа към Московската консерватория, ще направи майсторски клас в Плевен.

Той ще се проведе на 29 май, от 16 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877”.

На майсторския клас ще гостуват нейни възпитаници от  Московската музикална школа.

Йова Йорданова добива световна популярност заради уникалния й метод за обучение на млади музиканти. Основното в него е различната постановка на пръстите, при която шийката на цигулката се държи не с палеца и показалеца, а палецът да приляга отстрани и с втория и третия пръст да се изпълнява вибрато. Методът Йова Йорданова разработва за своя син Павел Минев – сега световно известен цигулар, Йорданова създава специални упражнения, които събира в „Букварче за цигуларче”. Към тази нова система на обучение интерес проявява вече целият свят. През последните 6-7 години цигулковата педагожка е провела майсторски класове и  представя системата си на обучение в Австрия, Германия, Полша, Франция, Англия, Македония и Хърватия.

Йова Йорданова е член на Американската  асоциация на педагозите по струнни инструменти – АSTA, а също и на Европейската асоциация на педагозите по струнни инструменти – ЕSTA.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...