Акценти
Начало / Общество / Има опасност да замразят проектите, по които няма плащане от ЕС

Има опасност да замразят проектите, по които няма плащане от ЕС

Дарин Ангелов

Ако до края на месец юни не бъдат възстановени плащанаията по оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”, от общините ще настояват да си запазят правото да прекратят строителните дейности по проекти, за които няма финансиране. За това решение на Управителния съвет на Националното сдружение на общините информира Дарин Ангелов, който, като негов член е участвал в заседанието, на което е взето решението.

Над 300 са проектите в страната, които могат да се окажат засегнати от рестриктивните мерки от ЕС. В Плевен застрашените проекти са четири. Сред тях е проектът, по който се извършва ремонтът на централната пешеходна зона,  и още изграждането на новото депо, интегрираният градски транспорт и изграждането на шестте защитени жилища.

Засега в община Плевен няма реално спрени средства, успокои Дарин Ангелов. Досега са изплатени около 30% от сумите  по проектите. В Плевен те са на обща стойност  около 51 млн.лв. Очакваме до края на тази седмица да има някакво разрешение по този сериозен проблем, който може да изправи общините пред фалит, съобщи Дарин Ангелов. Той уточни, че има вариант за покриване на разходите от републиканския бюджет.

Що се отнася до получаване на кредитиране от ФЛАГ, Дарин Ангелов уточни, че наличните средства във фонда са само 15 млн.лв., а досега общините са направили заявка за 80 млн. лв. Така че общините не могат да разчитат на подкрепа от фонда, каза Дарин Ангелов.

От направеното изявление на Дарин Ангелов, който е и председател на Общинския съвет в Плевен стана ясно, че Общината би могла да намери резерви, за  да завърши започнатия ремонт на площада, дори и да бъдат спрени средствата от ЕС, но не изключи възможността да понесем санкции, ако забавим изграждането на новото депо. Въпреки, че от НСОРБ ще настояват при спиране на средствата по оперативните програми „Регионално развитие”  и „Околна среда” да бъдат удължени сроковете за изпълнение на  вече започнатите проекти.

площад ремонт проблем
Ще бъде ли „замразен“ ремонтът на площада – това е въпросът?!

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...