Акценти
Начало / Последни новини / Имам ли достатъчно кърма? – най-често задаваният въпрос от плевенските майки

Имам ли достатъчно кърма? – най-често задаваният въпрос от плевенските майки

Плевенски бъдещи и настоящи майки имаха възможността да получат отговори на терзаещите ги  въпроси свързани с кърменето. Това се случи с помощта на консултантът по кърмене към Ла Лече Лига България – Мария Кънева. Тя  проведе безплатна лекция под формата на презентация на тема: „Често задавани въпроси за кърменето“, в сградата на РЗИ-Плевен. Плевенската група съществува вече пет години. Те водят събития всеки месец, които са от различен тип и на различни теми.

По време на лекцията Мария сподели, че най-често задаваният въпрос от бъдещите и настоящи майки е – стигали ми кърмата?. На него с чувство за хумор тя отговори с търговския принцип – има ли търсене има предлагане, има ли предлагане има и търсене. Презентацията бе изчерпателно информираща и полезна. В рамките на два часа консултантът Кънева сподели своя опит с бъдещите родилки. Ето част от съветите й: „ Майчинството чрез кърмене е най-естественият и ефективен начин за задоволяване на бебето. Трябва да се знае, че невъзможността за кърмене не се унаследява. Невъзможността за достатъчно производство на мляко се случва при под 2 % от жените. Това са  физически състояния, които се знаят още преди раждането. Кърмата е мляко със специфични качества, лесно за усвояване от организма  с висока хранителна стойност. Така необходима през първите 6 месеца от живота на бебето кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и развитие. Предпазва новороденото  от инфекции и други неблагоприятни фактори, и влияния, които могат да застрашат неговото здраве и живот. За повече кърма е достатъчен приемът  на течности, орехи ядки, овесени ядки. Също така майката се нуждае от почивка и спокойствие, защото окситоцина хормона на щастието може да бъде блокиран от стрес и да спре производството на кърма“.

Едно от мотото на организацията е – информацията и подкрепата за кърмене да бъде от майки за майки. Всички консултанти на Ла Лече Лига са жени, които успешно са кърмели своите бебета и са преминали през специално обучение, което да гарантира адекватното и деликатното поднасяне на съвременната информация, и подкрепа за кърмене.

Консултантът сподели, че от ЛЛЛ правят събития по различни инициативи. Най-непринуденият  и готин формат е бебешкото кафе,  при което се провеждат забавни срещи на вън, обсъждат се всякакви теми тревожещи бъдещите семействата. Тази година са проведени срещи за татковците и бабите на кърмачетата. Организират се и специализирани срещи на по-сериозни теми, като кърмене след стерилитет и кърмене на недоносени бебета. Тези събития са затворени и се провеждат след специално записване.

За световната седмица по кърмене, която ще се проведе от 1 до 7 август, плевенската група от ЛЛЛ обмисля да организира нещо неформално и непринудено. Повече подробности как точно ще се отбележи, ще има през следващата седмица. Темата на ЛЛЛ за цялата страна е „Устойчиво развитие“.

Подкрепа и информация от консултантите на ЛЛЛ може да получите тук.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...