Акценти
Начало / Култура / Илко Иларионов: Писането на роман е като да редиш пъзел, но първо сам трябва да нарисуваш картината

Илко Иларионов: Писането на роман е като да редиш пъзел, но първо сам трябва да нарисуваш картината

Илко Иларионов роман представяне

Представянето на романа „Привличане” – първият написан от артиста, поета, драматурга Илко Иларионов, тази вечер привлече невероятно много публика в Художествена галерия „Колекция Светлин Русев” в Плевен.  Много приятели, почитатели, журналисти, представители на Община Плевен дойдоха, за да споделят важното събитие за автора.

Вечерта откри председателят на Съюза на писателите в Плевен Лалка Павлова, която зададе леко шеговитият тон на вечерта, който подхожда на автора. Щафетата пое редакторът на романа – драматургът на Драматичния театър в Плевен Ивет Костова, за да представи първия опит на Иларионов в областта на романа.

Илко Иларионов роман Привличане (2)

По думите й написването на романа е естественото продължение в творческото развитие на Иларионов. „След толкова успешни пиеси,  след късите му  разкази – забавни и мъдри, след незлобливия му хумор, Илко имаше нужда да  разчупи познатите форми, които са вече тесни да поберат житейските  му и творчески натрупвания”, каза Ивет Костова. Тя обърна внимание върху индивидуалния авторски стил на Илко Иларионов, с който „не се стреми към хармония, а търси емоционален контакт със своите читатели”. „Още в първите страници посвествованието те сграбчва с размах и те повежда по криволинейни пътища до сливане на съдбите в динамична маса. Този роман не те оставя нито за миг, защото е написан от истински познавач на сцената и на драматургията. Разказът е толкова ярък, че читателят вижда случlащото се като на кинолента”, допълни още Ивет Костова.  Тя остави на всеки сам да разбере историята в романа, но акцентира, че „Привличане” е книга за любовта във всичките й измерения – за първата любов, за късната любов, за синовната и родителската любов, за любовта призвание към изкуството и любовта, която дава смисъл на живота.

Ако любов нямам, нищо не съм, цитира тя в заключение думи на апостол Павел и добави уверено, че „Привличане” е един предизвестен успех на писател с неоспорим талант и отдаденост на изкуството.

Илко Иларионов

Самият автор сподели, че е написал романа почти на един дъх. „Дълго време текста го носих в главата си. Представяте ли си каква мъка е толкова букви и изречения да носиш в главата си без да можеш да ги извадиш на белия лист”, в типичния му стил каза Иларионов.  Започнал да работи върху романа си към средата на месец юли и го завършил до 30 август. Признава, че писането на роман е било предизвикателство и  проверка на собствените сили. Оказа се много трудна работа, не скри той и hf сравни  с редене на пъзел, за който сам рисуваш картината и после го нарязваш и разбъркваш, за да го подредиш отново.

Вечерта продължи с четене на откъси от „Привличане” и завърши с много поздравления и цветя за автора.

Илко Иларионов роман представяне 3

 Илко Иларионов роман Привличане

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...