Акценти
Начало / Политика / Илияна Йотова: Прогнозирам, че президентът ще наложи вето на новия Изборен кодекс

Илияна Йотова: Прогнозирам, че президентът ще наложи вето на новия Изборен кодекс

Илияна Йотова

Прогнозирам, че работата по Изборния кодекс няма да приключи с вчерашното му приемане и президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето. Това каза днес пред журналисти в Плевен евродепутатът Илияна Йотова, която беше на двудневно посещение в града и областта във връзка с предстоящите европарламентарни избори.  Но, според Йотова, ако президентът Плевнелиев „не иска  да изпълни политическа поръчка и да направи по този начин провеждането на европейските избори по миналото законодателство, трябва да прояви политическо мъжество и да пусне закона, за да не става част от политическата интрига”.

Според евродепутатът от БСП Илияна Йотова предстоящите  избори за Европарламент ще са много трудни, тъй като повечето българи ще очакват те да имат резултат във вътрешнопартиен план. По тази причина, тя  определи предстоящия евровот като „голямо предизвикателство”. Илияна Йотова обаче смята, че българите вече имат достатъчно високо европейско съзнание и трябва да се говори какво иска България като държава и къде искаме да бъде тя през следващите години след 2014 –та. Според Йотова през последните години България е изгубила от авторитета си в европейските институции и се е върнала назад. Като ясен показател за това тя посочи факта, че все още страната ни не е в Шенген.

Целта на серията от срещи, които провеждаме  в страната, е да убиваме евроскептицизма, който е обхванал хората, и да им покажем, че Европа може да бъде полезна на българските граждани, изтъкна  Илияна Йотова. Тя допълни, че повечето от причините все още да даваме повече, отколкото получаваме от Европа, са основно в българите.

Друга важна цел е през следващия мандат европейските институции да се управляват и доминират от  социалистическа парламентарна група, каза още Йотова. По думите й доминиращите досега десни политици, провеждат грешна политика на европейските институции, която задълбочи кризата в Европа. С една промяна в съотношението на политическите партии в европарламента, сме убедени, че можем да променим тази политика, заяви Илияна Йотова.

В бъдещите си срещи евродепутатът от БСП ще заложи и на тематични срещи с представители на браншовите и съсловните организации, за да се направи адекватна политика, близо до хората.

По отношение на новоприетия Изборен кодекс Илияна Йотова изрази личното си мнение, че е трябвало да се дадат повече възможности за мажоритарен елемент и да бъде свален още малко процентът на преференциалния вот.

Тя още веднъж подчерта, че предстоящите избори ще бъдат много трудни, както и заради любопитството към нови формации и нагласите към експерименти, така и заради много силния националистичен вот в определени райони на страната. „Този път на политическия терен ще има един много силен политически сблъсък, какъвто не сме имали на досегашни избори. В България има преконфигориране на политическото пространство, предимно в съзнанието на хората. Месеците на протести създадоха много силно гражданско отношение към политиката, което някъде трябва да избие”, каза Илияна Йотова.

Илияна Йотова

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...