Акценти
Начало / Общество / Икона от плъстена вълна ще подари на църквата в Малчика безработна жена

Икона от плъстена вълна ще подари на църквата в Малчика безработна жена

ново лого проект Ваньова

Нина Христова е безработна. Живее в село Малчика, където възможността да си намери работа е почти нулева. Затова с огромно желание се включва в проекта “Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства” на Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация“ – Плевен, Преминава двумесечно обучение по приложни изкуства и усвоява различни техники на декориране: декупаж, работа с филц – нетъкана вълна (техника “плъстене”) и други тъкани, декорации от хартия. „Плъстенето се оказа много интересно, просто бях обсебена от вълната”, споделя Нина. Така в процеса на обучение у нея се оформила идеята да направи икона от плъстена вълна. Започнала без да се колебае и направила първо една икона на Христос, след това втора. Смята да ги дари на църквата  „Св. Ана” в Малчика. Младата жена вече има оформени нови идеи за прилагане на наученото по време на обучителния курс. Използвайки различни декорации, сама ще изработи поканите за кръщенето на детето си.

Така безработната Нина Христова намира поле за изява и замисля да започне малък бизнес, който да развие в малкото селище.

IMG_0814проект участници
Лекторът Силвия Чолакова и деветокласничката Ивета Георгиева

Проектът беше много полезен за безработните жени, които се включиха в него, защото им даде самочувствие, че могат да се справят, коментира Силвия Чолакова, лектор на групата безработни жени в Левски. „Това, че проектът е изпълнил ролята си да стимулира безработните жени да работят за бъдещата си конкурентоспособност на пазара на труда, се потвърждава и от споделеното от самите курсисти. Всички те са ентусиазирани да развият наученото и да се захванат със свой бизнес”, допълни Чолакова.

Освен безработни жени, в проекта са включени и младежи, които тепърва ще се сблъскат с проблема за намиране на работа. Сред тях е 9-токласничката Ивета Георгиева от Ловеч. Записала се с приятелки да участва в групите по проекта и останала очарована от това, което научила в часовете по приложна техника. Момичето сподели, че лекторите са били много добре подготвени и по много интересен начин са преминали обученията. С наученото Ивета е убедена, че ще може да направи уникални картички, с които да поздравява приятели и близки по повод различни празници.

Проектът “Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства” беше реализиран от Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация“ – Плевен  в партньорство със Сдружение на директорите на самостоятелни ученически общежития в България – Ловеч, и Народно читалище “Пробуда 1928″  – село Малчика, община Левски. Целта на проекта беше да подкрепи развитието на младежи до 29 години и да помогне на безработни жени от Плевен, Левски, Ловеч  и село Малчика да излязат от социалната си изолация чрез включване в групи за придобиване на умения в различни видове приложни изкуства.

Проектът BG05/816 “Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства”  се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.ngogrants.bg.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...