Акценти
Начало / Видео / Икона на светите братя поведе празничното шествие в Плевен за 24 май (снимки и видео)

Икона на светите братя поведе празничното шествие в Плевен за 24 май (снимки и видео)

С икона на светите Кирил и Методий тръгна празничното шествие в Плевен, с което започна честването на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Началото бе дадено на площад „Стефан Стамболов” откъдето учители, ученици, студенти, представители на културни институти и творчески съюзи, предвождани от Общинския духов оркестър, преминаха по главната улица на града.

Тържественият ритуал се проведе пред барелефа на светите братя Кирил и Методий. Стотици плевенчани се стекоха за тържествения ритуал, който започна с отслужване на празничен молебен от плевенски свещеници.

С приветствие към присъстващите се обърна  кметът на Плевен Георг Спартански.

„Празнуваме най-светлия, най-българския, най-тачения празник на нашия народ.  Този ден сме го наследили от нашите деди. Те са го създали в знак на преклонение и уважение към всички тези, които преди много векове направиха така, че да я има днешна България. Мъдростта на нашите книжовници, на първоучителите Кирил и Методий и на техните ученици, и следовниците на  учениците на светите апостоли прави така, че днес една огромна световна територия пише и се изразява с нашите, българските букви. Това е нашият принос към световната културна съкровищница, към световната  история, което ни прави горди и достойни европейци”, каза в словото си Спартански.

В поздрава си по повод празника областният управител Мирослав Петров подчерта, че „малко народи могат да се похвалят с подобен култ към образованието и културата”. „Хората на просветата и културата са символ на духовна светлина и емблема на българщината”, изтъкна той.

По традиция група от хорове изпълни химна „Върви, народе възродени”. В изпълнението се включиха  стотици хористи от професионални състави, училищни хорове и деца от детски градини в града. Те изпълниха и едни от най-вълнуващите български песни „Питат ли ме де зората” и „Хубава си, татковино”.

Отбелязването на празника продължи в Арт център – Плевен, където се проведе церемонията по отличаване на заслужили дейци на културата.

Следваща Предишна
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...