Начало / Култура / Икона на покровителя на Плевен Свети Георги ще бъде осветена в навечерието на 6 май

Икона на покровителя на Плевен Свети Георги ще бъде осветена в навечерието на 6 май

С благословията на Българската православна църква на 15 май 2015 г. Плевенският митрополит Игнатий обяви Свети Георги Победоносец за покровител на град Плевен. По този повод по поръчка на Община Плевен нашият съгражданин иконописецът Красимир Ташев нарисува икона на закрилника на града ни. Иконата ще се съхранява в сградата на общинската администрация и ще бъде изнасяна по време на тържествени шествия и на ритуалите, посветени на Празника на града 15 май, когато по традиция се отслужват водосвети за здравето и благоденствието на плевенските граждани.

Иконата ще бъде осветена на 5 май /четвъртък/ в 09.50 часа в храма „Св. Николай” в присъствието на ръководствата на Община Плевен и на Плевенския гарнизон, чийто закрилник като част от Българската армия също е Свети Георги Победоносец.

След ритуала по освещаване иконата ще бъде занесена от плевенски свещеници, придружени от курсанти от ВВВУ „Г. Бенковски”, пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия /пл. „Свободата”/, където ще се състои водосвет и военен ритуал по повод 6 май – Деня на храбростта и Българската армия.

Плевенските граждани могат да се присъединят и към двете събития.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...