Акценти
Начало / Икономика / Изтича срокът за заявления за ползване на данъчни облекчения от семейства с деца

Изтича срокът за заявления за ползване на данъчни облекчения от семейства с деца

По-ниски данъци ще плащат семействата с деца от 2016 г. с промените в Закона за данъците на физическите лица (ЗДДФЛ). Желаещите да се възползват от облекченията, трябва да подадат заявление до 31 декември тази година до работодателя. Образци на заявленията са публикувани на интернет страницата на НАП. Другият вариант е с подаване на годишната данъчна декларация за 2015 г. – до 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден – Великден)

Законът предвижда облагаемите доходи на един родител да се намалят с 200 лева при едно дете, с 400 при 2 деца, с 600 при три или повече. За дете с над 50% инвалидност годишният доход се намалява с 2000 лева.

Данъчното облекчение за деца дава възможност годишният облагаем доход на единия от родителите да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв.  – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца.  Към заявлението от родителя, който ще ползва облекчението, се прилага и декларация от другия родител, че за 2015 г. същият няма да ползва намаление.

От по-ниските данъци може да се възползват и приемни родите, разведени, както и по-далечни роднини като баби и лели, ако детето е настанено за отглеждане при тях за повече от 6 месеца.

Данъчното облекчение за родител на дете с увреждания с влязло в сила решение на компетентните органи е в размер на 2000 лв.Облекчението се ползва за годината на установяване на вида и степента на увреждане и за годината на изтичане на срока на валидност на решението. Облекчението се ползва лице,  което към 31 декември на данъчната година е родител, попечител или настойник, член на семействата на роднини и близки, приемен родител на дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Облекчението се ползва от единия родител, като другият му предостави писмена декларация, че няма да ползва облекчението в същата година.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...