Начало / Здравеопазване / Изследване на костна плътност и консултация с ревматолог организират в ДКЦ „Авис медика”

Изследване на костна плътност и консултация с ревматолог организират в ДКЦ „Авис медика”

По повод Световния ден за борба с остеопорозата от 21 до 25 октомври 2019 г., ДКЦ „Авис медика” организира изследване на костна плътност и консултация със специалист pевматолог д-р Борислава Железарова.

На преференциална цена желаещите ще получат прецизно изследване с най-съвремения апарат в източна Европа за измерване на костна плътност .

За предварителни записвания и допълнителна информация – Плевен, ул. „Коста Х.Пакев“ No 7 – тел.: 064 / 90 90 90.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, затова остеопорозата е наречена „ТИХИЯ КРАДЕЦ“.

Статистиката сочи, че близо 10 000 души в България на възраст над 80 години умират всяка година от фрактури вследствие на остеопороза. През 2000 г. Световната здравна организация обяви остеопорозата за третото социално-значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Прогнозата тогава е, че до 2020 г. тя ще заеме второ място. Но остеопорозата вече е изпреварила онкологичните заболявания.

Тревога будят и данните от различните европейски държави, според които само 15-20% от хората с остеопороза получават необходимото им лечение. В България този процент е още по-нисък – 3-4%. При около 426 000 българи с остеопороза едва около 13 800 се лекуват. В света приблизително всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст е с остеопороза. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка вследствие на заболяването.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...