Акценти
Начало / Общество / Израелци ще помагат Никопол да стане перла на Дунав

Израелци ще помагат Никопол да стане перла на Дунав

Посланикът на държавата Израел в България НП Шаул Камиса-Раз пое ангажимент да направи всичко възможно, за да осигури повече инвестиции за Никопол в областта на земеделието, на енергетиката и в други области и заедно с кмета на крайдунавския град Емил Бебенов да направят съвместна програма за развитие на бизнеса между Израел и България. Това стана след подписването на договор за сътрудничество и побратимяване между градовете Никопол и Цфат.

Специални гости за събитието бяха главният равин на държавата Израел рав Йона Мецгер, равини от цяла Европа, кметът на Цфат Илан Шохат, главният равин на еврейския център в София рав Йосиф Саламон, народният представител Румен Петков, Васил Антонов – областен председател на БСП Плевен, представители на президенството и др.

“Посолството на държавата Израел прави всичко възможно, за да задълбочи сътрудничеството между двете държави, само преди месец например обикалях в околностите на Никопол, за да помогна за проект, свързан с генериране на “зелена” енергия. И особено след подписването на договор, аз се задължавам в близко бъдеще да дойда тук с делегация от инвеститори, които да проверят възможностите в града и да могат да се видят реалните плодове от нашето сътрудничество, за да може да се засили туризма между България и Израел. От тук нататък ще вървим само напред”, беше категоричен посланик Шаул Камиса-Раз.

Договорът за побратимяване и сътрудничество в културната и икономическата сфера между градовете Никопол и Цфат беше подписан от двамата кметове Емил Бебенов и Илан Шохат. Гостът разказа за себе си, че е най-младият кмет в Израел – на 37 години. Град Цфат има 35 хил. жители, има медицински факултет, център е на Северен Израел и е едно от свещените места за юдеите. Той има повече от 2100-годишна история. Илан Шохат покани в скоро време делегация от Никопол да гостува в Цфат, където обеща посрещането да е не по-малко тържествено и на високо ниво.Кметът Емил Бебенов също припомни, че Никопол е един от най-древните градове в България, има 1800-годишна история и е дал своя принос в националната ни летопис. Това е последната столица на България, а сред хълмовете на брега на река Дунав от векове са живели и живеят добри хора. Макар да принадлежат към различни етноси и религии, местните са с богата душевност и са се научили да приемат с разбиране и толерантност различията. Един от най-ярките представители на историята в Никопол през 16 век е и Йосеф  Каро, който допринася за превръщането на града в културен и религиозен център в онази епоха.

След церемонията по подписване на договора за побратимяване беше открита паметна плоча на името на великия равин раби Йосеф Каро. Той е една от най-колоритните личности, изиграли роля не само за развитието на националната, но и за развитието на световната история, допринесъл за превръщането на Никопол в културен и религиозен център. В крайдунавския град раби Йосеф Каро попада на път от Испания за Израел и се задържа в Никопол 13 години. Тук той открива университет – равинска школа, която става най-известния образователен център в Европа през 16 век. Тук той започва своя колосален труд “Бет Йосеф”, писан цели 20 години, 13 от които – в Никопол. Книгата е втора по значение за евреите след Библията.

Общински съвет Никопол взе през месец август тази година решение паркът, където е бил еврейския университет, да бъде именуван “Йосеф Каро”. Проектът за паметната плоча е дело на арх. Ицхак Липовецки, който го е дарил след направата му. Изработката пък е дело на местния скулптор Ренато Добрев.

След като откриха паметната плоча на великия равин раби Йосеф Каро, кметовете Илан Шохат и Емил Бебенов посадиха и дръвчета на приятелството. Те дори взаимно си помагаха като израз на бъдещото сътрудничество между Цфат и Никопол, на което беше сложено началото.

На първата снимка: Посланикът на Израел в България Шаул Камиса-Раз, рав Йосиф Саламон, главният равин на държавата Израел рав Йона Мецгер, кметът на Цфат Илан Шохат и кметът на Никопол Емил Бебенов  /отляво на дясно/

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...