Акценти
Начало / Образование / Изместват с 10 дни годишните изпити, ако учениците се върнат в клас на 14 май

Изместват с 10 дни годишните изпити, ако учениците се върнат в клас на 14 май

При сценарий, че извънредното положение бъде удължено до 13 май и учениците се върнат в класните стаи на 14 май, ще се наложи всички годишни изпити да бъдат изместени с 10 дни. Това съобщи на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според този сценарий държавните зрелостни изпити вместо на в периода 20-22 май ще се проведат на 30 май – 1 юни.

Българските висши училища са готови да изместят кандидатстудентската си кампания също със 7-8 дни, за да могат завършващите средно образование да кандидатстват. Министър Вълчев увери, че ще имат готовност да издадат и по-рано дипломи, ако се наложи.

Министър Вълчев коментира, че като цяло системата се е справила с дистанционното обучение, но въпреки това не е достигната единна организация на обучението и затова няма да има единно отучване.

Националното външно оценяване след 7 и 4 клас също ще бъде отложено с няколко дни. Изпитите след 7 клас ще се проведат от 13 до 15 юни, а не както беше предвидено от 9 до 11 юни. НВО при четвъртокласниците ще е на 29 и 30 май. Това обаче предстои окончателно да бъде обсъдено и решено, уточни Красимир Вълчев.

Той беше категоричен, че при сценарий връщане на училище на 14 май няма причина да не се проведе националното външно оценяване, като съдържанието на изпитите ще бъде съобразено с най-бавните училища.

Тази година обаче няма да могат да се проведат националните кръгове на олимпиадите. Тъй като те са вход за висшите училище, се обсъжда вариант да бъдат взети резултатите от областните кръгове, обясни Вълчев.

Има възможност учениците да ходят на училище няколко съботи, основно за пропуснати часове по музика, изобразително изкуство. Обсъжда се също възможността да се организират повече летни занимални, тъй като родителите няма да имат право на повече отпуск, а в детските градини през лятото да има повече групи.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...