Акценти
Начало / Общество / Изложение ще представи добрите практики на бизнеса в Плевен

Изложение ще представи добрите практики на бизнеса в Плевен

Началото на Националната кампания под надслов „Успешни ЗАЕДНО“ дадоха днес в Областен информационен център – Плевен (ОИЦ). Стартът беше даден с разяснителна пресконференция от зам.-кмета на община Плевен Стефан Милев, управителя на ОИЦ – Плевен Игнат Димитров и експертите на Информационния център.

„Новият програмен период е насочен изцяло към малкия и средния бизнес – млади и предприемчиви хора с идеи в бизнеса“, с тези думи започна разясненията по кампанията Стефан Милев. Той допълни, че една от основните задачи на ОИЦ – Плевен занапред ще бъде да достигне до повече хора, които да се информират за различните възможности за участие в европейски проекти, за да бъдат реализирани те успешно. Вече са започнали разяснителни срещи в другите общини на област Плевен, за да се стигне до бизнеса и в населените места извън областния град.

„В поредица от инициативи до 9 май ще направим видима успешната работа на предприятия, които вече имат реализиран проект с европейски средства. Ще съдействаме за осъществяването на обмен на информация и опит между фирмите“, заяви от своя страна Игнат Димитров. Той бе категоричен, че експертите на ОИЦ – Плевен ще достигнат до максимален брой предприемачи, които да се възползват от европейските средства. Бизнесът е основна целева група, но младежите и безработните също ще бъдат обхванати от кампанията. Това ще стане с редица планирани мероприятия, посочи Димитров. Първото от тях е провеждането на дни на отворени врати в общините, където ще бъдат поканени представители на бизнеса и хора с идеи. Ще се потърси и контакт с бюрата по труда, за да се осъществи директна връзка между бизнеса и търсещите работа. Възможности за работа има и по програма Развитие на човешките ресурси. Управителят на ОИЦ – Плевен посочи, че дори вече е получил запитвания от фирми за възможностите да се наемат служители.

Игнат Димитров изтъкна, че според проучване в 62 страни, между които и България, в което се измерва степента на готовност на населението да започне собствена инициатива, нашата страна получава едва 3,5%. Средните данни за Европа са в размер на 7,8%, което ни подрежда на едно не особено престижно място. Именно това води и до организирането на подобни кампании, които да насърчат предприемачеството в страната. „Бизнесът има нужда от идеи. Даже големите корпорации плащат за това и ще продължат да го правят“, коментира още Димитров.

В тази връзка той посочи, че след дните на отворените врати, за финал на проекта, ще се организира изложение в Плевен, на което ще бъдат представени всички успешни фирми, които са използвали европейски средства, както и тези, които желаят за в бъдеще да се възползват от европейските програми. „На това изложение бизнесът ще има възможност да представи своята продукция, а и фирмите да осъществят контакт помежду си“, обясни Игнат Димитров. „Обнадежден съм от срещите си с бизнеса. Това, което искаме да направим, е да сме сред фирмите и организациите, т.е. да знаем от какво имат нужда те“, поясни още той относно проведени вече срещи с представители на бизнеса.

В тази връзка Стефан Милев допълни, че проблем на бизнеса е, че няма достатъчен капацитет да изготви проектите. „Това е нашата задача – да помогнем проектите да бъдат изготвени и завършени успешно“, заяви зам.-кметът. Затова всеки един предприемач може да се възползва от безплатните услуги на Областен информационен център – Плевен, където експертите ще съдействат за изготвянето на успешен проект.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...