Акценти
Начало / Общество / Изложби, пленери и екологични акции за Деня на Дунав

Изложби, пленери и екологични акции за Деня на Дунав

Крайдунавските общини отбелязват Деня на река Дунав с екологични акции, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии, изложби и градски тържества.

Парад на лодките ще завладее Видин. В Лом традиционно ще почистят Крайдунавския парк, но през тази година се предвижда и речно кръщене. Козлодуй отново е в магията на рибния фестивал, ще има конкурс за природни материали и пътуване с „Радецки“. В Оряхово „ще пътуват без куфар“ по Дунав. Село Байкал посреща много приятели на Дунав за голям празник. В Никопол ще отбележат Деня на Дунав с изложби, пленери и екологични акции. За поредна година град Белене ще бъде подвластен на магията на фестивал на река Дунав с детски забавления, риболовни и кулинарни състезания и много рок музика. Акция за почистването на брега планират в Свищов. Русе ще бъде най-пъстрата сцена за Деня на Дунав през тази година в България. Изложба, посветена на Дунав, пърформънс „Европа – това сме ние“, разходки с лодки са само част от събитията. В София е организирана конференция, по време на която ще бъдат представени научни изследвания в областта на устойчивото управление на водите в Дунавския басейн.

През тази година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат и първите инициативи в страната от международен проект на фондация „Океани без отпадъци” за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци.

„Бъди активен за по-здрав Дунав“ е мотото на кампанията през тази година. Целта на кампанията е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опазването на реката и притоците й. Подробна информация за кампанията можете да намерите на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите, на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и на Международната комисия за опазване на река Дунав.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Чрез различни инициативи се показва жизненоважната роля на река Дунав и нейните притоци. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...