Начало / Култура / Изложба „140 години Плевенска епопея 1877 г.” откриват днес в Плевен

Изложба „140 години Плевенска епопея 1877 г.” откриват днес в Плевен

37 картини от художествения фонд на Регионален военноисторически музей – Плевен ще бъдат показани тази вечер в Арт център Плевен. Изложбата под мотото „140 години Плевенска епопея 1877 г.” проследява хронологично събитията от Плевенската епопея 1877 г.  Първото влизане на казашки отряд в Плевен е представено от Христо Бояджиев с картината му  „Казашки разезд се отправя към Плевен”. Негов е и портретът на „Полковник Розенбом”, командир на 17-и пех. Арахангелогородски полк, загинал по време на Първия щурм за Плевен. „Трета атака на Зелените възвишения” на Иван Иванов и „Завладяване на редутите при Плевен от скобелевци” на Христо Бояджиев ни връщат към драматичните събития от Третия щурм за Плевен – 11 септември 1877 г.

Тематично са представени блокадата на Плевен, посрещането на руските войски в града, срещата на император Александър ІІ с пленения Осман паша, портрети на руски генерали и командири в армията. Картини на академик Светлин Русев представят мемориализацията и местата на паметта, свързани с Плевенската епопея 1877 г.

Изложбата е повод 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Тя ще бъде открита днес,  от 17,30 ч. в Арт център Плевен.

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...