Акценти
Начало / Култура / Изложба, филм и библиографски указател подготви Регионалната библиотека за 65-та си годишнина

Изложба, филм и библиографски указател подготви Регионалната библиотека за 65-та си годишнина

Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен днес отбелязва 65 години от създаването си. По повод годишнината библиотеката издаде библиографски указател „65 години Регионална библиотека „Христо Смирненски”, който поставя акцент върху модернизирането на библиотечните услуги след преместването на културния институт в специално построена за него сграда, която предоставя уютни помещения с места за слушане на музика, за сърфиране в интернет или за дълбоко ретроспективно проучване на източниците с изследователска цел.

Директорът на библиотеката Аня Михова отбеляза, че изцяло е променена технологията на библиотечната комуникация с потребителите след започналата дигитализация на библиотечните фондове и дистанционното обслужване на читателите, което е отразено в издадения библиографски указател.

За началото на библиотеката, която днес съхранява над 500 000 библиотечни документи –  книги, периодични издания, разказва фотографската изложба, открита днес във фоайето на библиотеката.

Библиотеката е основана на 1 юли 1954 г. с 9 000 тома фонд,  а за читатели е отворена на 25 декември същата година. Още с основаването й се поставя началото на краеведската дейност. През октомври 1958 г. приема името Христо Смирненски, припомни Вили Томова, библиотекар в отдел „Библиографска и краеведска дейност”.

На снимките може да се види първият дом на библиотеката  – къща, в която по-късно дълги години се помещава музикалният отдел на библиотеката. След това тя е настанена на етаж от сградата на днешния Център за работа с деца. Има и филиал в Студентския дом – детски отдел и отдел за чужди езици. В сегашния си светъл, просторен и много удобен дом библиотеката е от 1 март 2010 г., като в продължение на повече от половин година преди това се пренасят фондовете й.

Днес Регионална библиотека „Христо Смирнески” предлага модерно, съвременно обслужване. Читателите могат да се възползват от елетронно обслужване, което им позволява да правят резервация на книга, да заявят сканиране на определени страници, които да получат на електронната си пощата и други. Библиотеката разполага с електронен каталог. Има също закупен модул „Моята библиотека”, който съвсем скоро ще бъде пуснат за ползване от читателите. Чрез него те ще могат да проверяват движението по заемния си картон, за да проследяват срока за връщане на заети книги, а също и да заявят от вкъщи книги за вземане.

За персонала на библиотеката новата сграда предлага много по-добри условия за работа. Електронния каталог изключително облекчава и ускорява работата ни, посочи Вили Томова.

От началото на годината библиотеката е регистрирала над 50 000 посещения, а раздадената литература е над 100 000 тома.

Специално за годишнината е създаден филм, който днес беше представен по време на Деня на отворени врати в Регионална библиотека „Христо Смирнески”.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...