Акценти
Начало / Култура / Изложба традиционно корейско изкуство гостува в Левски

Изложба традиционно корейско изкуство гостува в Левски

Изложба-базар на традиционно корейско изкуство беше открита в Художествената галерия в Левски. Експозицията включва картини седефена живопис, акварели, гоблени и предмети за бита, изработени от естествени природни материали. Инициативата е възможна благодарение на съдействието и сътрудничеството с посолството на Корейската народно-демократична република в нашата страна, допълват от пресцентъра на Община Левски.

Маруся Панайотова разказа повече за изкуството, зародило се преди повече от хиляда години, когато корейски майстори на приложното изкуство започнали да украсяват мебели и други предмети от бита с черупки от раковини. Те постоянно се опитвали да разширят възможностите на тези естествени материали за занаяти.

В резултат на това през 60-те години на миналия век се създава нов вид мозайка от раковини, съчетаваща елементи на приложни и изящни изкуства. Това е така наречената мозайка „Манненхва”. Картините, изпълнени с тази техника, представляват основен акцент в изложбата. Основният материал за изображение е черупката от миди, които се съхраняват дълго време и затова са наречени „вечни картини”. Корея е страната на утринната свежест, заобиколена от морета от три страни; художниците имат богат избор от природни материали за своите мозайки „манненхва”.

И днес младите художници следват древната техника, според която подобна картина се прави задължително от двама – първият рисува контурите, а вторият облепя с миди и седеф.

Друг акцент в гостуващата в Левски изложба са гоблените, типични за Севернокорейската традиция. Корейската бродерия е вид национално изкуство, а дамите отдавна са създали и развили оригинални техники на бродерия, които днес усъвършенстват в различни форми. Без значение дали се изработват ръчно или машинно, основната черта на гоблените е тяхното фино изпълнение. Главните жанрове на ръчната бродерия са природни пейзажи, портрети, животни и растения. Машинната бродерия се изпълнява на бяло копринено платно с цветни конци. Корейските гоблени неведнъж са отличавани със златни медали на международни художествени изложби.

В изложбата са представени и няколко творби акварел, както и типични изделия от миди, ветрила от пера, вази от охлюви, чанти от слама.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...