Акценти
Начало / Култура / Изложба с рисунки на българчета от неделни училища  в чужбина гостува в Плевен

Изложба с рисунки на българчета от неделни училища  в чужбина гостува в Плевен

Изложбата „Обич за България”, в която са представени рисунки  на ученици от български неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова, гостува в Плевен. Тя е експонирана в сградата на Областна администрация – Плевен, където може да бъде разгледана до 9 декември.

Изложбата е създадена по идея на Министерството на образованието и науката съвместно с Асоциация на българските училища в чужбина. Провеждането на инициативата е израз на дългосрочните съвместни усилия за създаване, подкрепа и популяризиране дейността на българските неделни училища в чужбина, както и за съхраняване на националното самосъзнание на младите българи зад граница. Целта е децата да получат възможност да покажат България такава, каквато я помнят, каквато я виждат, каквато си я представят и каквато мечтаят да бъде.

Изложбата „Обич за България” се състои от 60 картини и е пътуваща из страната, до задгранични мисии, до организации на българите в чужбина и до православни общини, към които има български училища по света. Официалното й откриване е 28 март тази година  от министъра на образованието и науката – г-н Красимир Вълчев, и досега е експонирана в множество областни градове. След Плевен изложбата ще бъде представена във Враца.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...