Акценти
Начало / Култура / Изложба спомен за Учителя Светлин Русев откриха в галерия „Рос Арт”

Изложба спомен за Учителя Светлин Русев откриха в галерия „Рос Арт”

В навечерието на светлия християнски празник Възкресение Христово в галерия „Рос Арт” в хотел „Ростов” в Плевен беше открита изложба с платна на незабравимия майстор акад. Светлин Русев и негови ученици.

Тук са платната на художници, които са доказани имена в българското изкуство, каза при откриването на изложбата Васил Антонов, домакин на събитието. „Незабравимият Светлин Русев имаше много ярка следа не само с четката, но и със слово. Неговите откривания на изложби бяха чудесни човешки есета, които се превръщаха в моментна снимка на живота в страната ни”, припомни Антонов.

В стила на учителя си, художникът Иван Велчев – Йово превърна словото си за откриването на изложбата в есе спомен за Светлин Русев.

„Пътя, Истината, Светлината, Вярата, Надеждата – това са заглавия на негови картини, които той успяваше да материализира по свой начин. Пак по свой си начин успяваше да превръща дните си в нощи, нощите в дни и някак времето изчезваше. Казваше,  че се страхува от времето, защото минава бързо и той винаги тича след него, а то – бяга пред него. Тази философия е присъща на хора, които се опитват да си отговорят на въпроса, какво е времето. За него то беше етикет, който се стараехме да разгадаем. Някои неща той сам издаваше, други премълчаваше. Зад тези премълчани истини личеше, че той непрестанно общува с Вселената.  Говореше за доблест, чест, признателност – черти, които той устояваше с  цялата си същност. Говореше за съкровени неща, за духовни стойности, за морал в живота и в работата. Живееше с убеждението, че е призван, че не може да се откаже”, припомни Йово и изрази огромната си благодарност, че е имал щастливата възможност пътищата му да се пресекат с тези на Светлин Русев.

В  изложбата с мото „Светлина – Учителят и неговите последователи” са включени картини от пленери, в които са участвали Иван Велчев – Йово, Милко Божков, Стилиян Атанасов, проф. Валентин Колев. Васил Антонов обеща, че всяка година около 26 май – когато е годишнината от кончината на акад. Светлин Русев, галерия „Рос Арт” ще предлага нова изложба, с която да отдаваме почит на големия творец и Учител.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...