Акценти
Начало / Общество / Изложба разказва за възраждането на българските ВВС

Изложба разказва за възраждането на българските ВВС

Във Военния клуб в Плевен днес беше открита изложба, която разказва за възраждането на българските въздушни войски.  Изложбата е съсредоточена върху българо-полското военно сътрудничество, което се осъществява благодарение на три фактора, подчерта при откриването на експозицията подполковник д-р Мануш Христов, началник Център за подготовка и обучение УАГ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия. „Първият фактор е Солунското споразумение, подписано на 31 юли 1938 г., което  денонсира клаузите на Ньойския договор. Вторият фактор е отпуснатият заем в размер на 4 млрд. лв. за закупуване  на оръжие и техника за възраждащата се българска армия, като половината от средствата са за закупуване на самолети,  самолетообслужваща техника и бойни припаси за българските ВВС. Третият фактор е решението на  Въздухоплавателния съвет от 17 февруари 1938 г., който проследява  състоянието на българските въздушни войски и набелязва най-важните моменти за бъдещото им развитие. Благодарение на това се взема решение  да се обучават български летци в най-реномираните учебни школи  в Италия, Германия и Полша. В този аспект 45 български летци преминават обучението си през периода 1938-1939  г в Полша”, припомни подп. Мануш Христов.

IMG_3670полковник Мануш Христов

Сред завършилите в Полша е и полк  Петър Манолев, с когото подп. Христов има честа да се познава лично.  Петър Манолев е сред последните останали живи защитници на българското небе през периода 1943-1944 г. При откриването подп. Мануш Христов сподели и друга лична причина, която го свързва със събитието . Той е открил отломки от самолета на поручик Любен Кондаков – също сред първите завършили в Полша, и загинал в така наречения Черен Великден в бой с шест американски изтребители.  Тези отломки сега се намират в музея на военното училище в Долна Митрополия..

На 19 пана с фотоси и текст в изложбата е представено сътрудничеството между България и Полша в годините от 1937 до 1939 и от 1950 до 1980 г., както и два макета на самолети с техните тактико-технически характеристики.

IMG_3661изложба-военен клуб

IMG_3655самолет-макет

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...