Акценти
Начало / Култура / Изложба по повод 82 години от рождението на Тома Трифоновски откриват в Плевен

Изложба по повод 82 години от рождението на Тома Трифоновски откриват в Плевен

Днес в ХГ „Илия Бешков” в Плевен ще бъде открита изложба, с която ще бъде почетена 82-та годишнина от рождението на големия български художник Тома Трифоновски. На откриването е поканена да присъства неговата съпруга.

Тома Трифоновски е един от водещите в България автори в областта на живописта от 70-те години на XX век и до днес. Налага се като творец с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините му имат по-скоро камерен и интимен характер. Набляга на сходни по тоналност цветови гами, често клони към минимализъм, в който обаче разкрива огромно богатство от нюанси.

Роден е през 1939 година в нестрамското село Дреничево в семейство на македонски българи. Детството му минава в Чехия и Унгария като бежанец.

В началото на 60-те семейството на Трифоновски се установява в България и той завършва Художествената академия „Николай Павлович“ в София (1966), специалност декоративно – монументална живопис. Трифоновски живее и твори в градовете Плевен, Враца и София.

Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музей в страната, частни колекции в България и чужбина – Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Северна Македония, Дания и Кипър. Умира на 25 декември 2010 г.

Изложбата ще бъде открита от 18 часа в галерия „Бешков”.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...