Начало / Култура / Изложба показва награди и отличия на опълченци от Плевен

Изложба показва награди и отличия на опълченци от Плевен

Изложба „141 г. от Освобождението на България. Награди и отличия на опълченци от Плевен. Възпоменателни знаци за Освобождението.” Беше открита днес в къщата музей „Цар Освободител лександър ІІ” в Плевен. Тя е подредена по повод Националния празник на Република България 3 март и е част от проекта „Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение”, по който работи Регионален военноисторически музей – Плевен.

Изложбата беше открита от директора на РВИМ – Плевен Емилия Зорнишка. Тя подчерта, че с тази временна експозиция се популяризират експонати от фонда на музея, които не са включени в постоянните експозиции  и представя  лични  вещи, снимки и документи на плевенчани, участници в Опълчението.

Сред хилядите доброволци са 58 плевенчани и около 200 души от 52 плевенски села. Голяма част от опълченците от Плевен са зачислени в състава на 3-та и 5-та опълченски дружини, сражавайки се при Стара и Нова Загора, на Шипка и в атаката на Шейновския укрепен лагер.

След Освобождението българската държава учредява възпоменателни медали за Руско-турската война 1877 – 1878 г. и за заслуги в  Опълчението. В изложбата са представени  лични вещи, ордени и медали, снимки и документи на опълченци от Плевен и плевенския край, юбилейни плакети и други от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен.

Акцент в експозицията са няколко документа, между които  Акт за почетен гражданин на град Плевен на опълченеца Цанко Първов, издаден на 5 декември 1927 г. и подписан от кмета на плевенска община Иван Миндиликов, трима помощник кметове и 10 общински съветници, разказа Галин Димитров, уредник в РВИМ – Плевен. Специално внимание той обърна на Адрес от признателните опълченци в България до ген. Николай Григориевич Столетов, командир на Българското опълчение през Руско-турската война 1877 – 1878 г., който е му е връчен в София  през 1907 г. при откриването на паметника на Цар Освободител.

Впечатляваща е колодката с наградни и възпоменателни знаци на опълченеца от 10 –та дружина Нено Митев Белев, живял и починал в Плевен 1927 г.: медали, руски, „В памет на Руско-турската война 1877-1878 г.”, сребърен и бронзов, медал „За Освобождението 1877 – 1878 г.”, бронзов.

Сред представените лични вещи интерес представляват револвер, шест заряден „Гасер” на Иван Рачев Драгошинов, опълченец от 9-та дружина, живял в Плевен и с. Гривица; лунен календар и мастилница на Пенчо Димитров Стоянов, от Плевен.

Във фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен се съхранява богата колекция от снимки на поборници и опълченци от Плевен и Плевенския край. В изложбата са представени снимки на поборници и опълченци от плевенско, Поборнико-опълченско дружество „Сливница” от 1910 г., снимка на български доброволци и опълченци пред Мавзолея, снимани на 30 май 1911 г., снимка на Коста Априлов, роден в Габрово и живял в Плевен и други.

Общо 20 експоната са включени във временната изложба, която ще остане открита до 27 март 2019 г. с безплатен вход за посещение.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...