Акценти
Начало / Култура / Изложба показва живота на славната Девета пехотна плевенска дивизия

Изложба показва живота на славната Девета пехотна плевенска дивизия

В Регионалния исторически музей в Плевен утре ще бъде открита изложба, която представя бойния път на Девета пехотна плевенска дивизия, записала едни от най- героичните страници в националната военна история. Поводът за изложбата е 100-годишнината от участието на България в Първата световна война. В експозицията са включени над 150 материала – снимки, вещи и документи, научихме от съставителя на изложбата Нели Дакова, ръководител направление „Нова и най- нова история“ в Регионалния музей.

Богатият снимков материал показва  живота на войниците в окопите, в землянките, в минните галерии, в траншеите, които запазват живота им по време на героичните бойни действия на дивизията. „През 1915 г. в състава на Първа армия Девета пехотна дивизия участва в Моравската настъпателна операция в Сърбия и има 50-дневен непрекъснат боен път. През позиционния етап на войната – 1916-1918 г. Девета дивизия заема един от най-важните участъци на Южния фронт – стратегическата Дойранска позиция, която защитава в продължение на две години и половина, напоявайки я с кръвта си. Паметни остават ожесточените, кръвопролитни сражения, водени от 16 до 19 септември 1918 г., когата Девета дивизия бележи забележителна победа при защитата на върховете Дуб и Кала тепе срещу превъзхождащия я неприятел. В тази битка за първи път се използват танкове, но и това не упява да сломи защитниците и те почти напълно унищожават англо-гръцките дивизии. Противникът губи близо 65 % от състава си срещу само 20% загуба от българска страна. Както казва ген. Владимир Вазов Дойранската епопея е пример на изключителна издръжливост, упорство, безпримерна храброст и готовност за саможертва. А приложената от ген. Вазов тактика се изучава като образец на военно изкуство”, припомни историческите факти Нели Дакова.

Фотосите са запечатали пътищата, построени от войниците, за да бъдат съобщителните връзки бързи и ефективни, гълъбна станция, телеграфопощенска станция.  В експозицията е експонирано оръжие, използвано от нашите войници. Показани са пушки Манлихер, Щаер, Маузер. В снимки е представено въоръжението на българската армия по време на Първата световна война.

12027565_707535099377932_2853733305133947670_n
Бойните успехи на дивизията са запечатани в кадри на свалени вражески аероплани, трофейно оръжие. Героизмът на воините от Девета дивизия е илюстриран с орденски грамоти и ордени за храброст. Показано е и медицинското осигуряване на войната. Началник на полевата болница е известният плевенски лекар д-р Александър Смолянов, който е завършил медицина в Париж през 1896 г. със стипендия на Общината, сподели любопитен факт Нели Дакова.
При подреждането на експозицията тя се е постарала да представи българския войник и по време на затишие на бойните действия –  как посреща Нова година, празнува Великден, пише писмо до дома, театърът на фронта. Интересен момент са представените битови предмети, изработени от подръчни материали на фронта. През 1917 г. с тях се прави изложба и се поставя началото на фонд за събиране на средства за изграждане на паметник на загиналите герои от Девета дивизия, разказа още Нели Дакова. Макети, участвали в конкурса, са показани в изложбата. Той се е провел през 1936 г., участвали са 52 проекта, но Първа премия не се присъжда и паметник не е построен.

„Няма по-свято наследство от това да предадеш на поколенията едно славно минало. Трябва да възстановяваме тези паметни събития, да отдаваме почит и признателност, защото предците ни дават пример за дълг, чест, родолюбие, достойнство и саможертва”, подчерта Нели Дакова.
Изложбата ще бъде открита утре, 1 октомври, от 17 часа в Първа изложбена зала на Регионален исторически музей – Плевен и ще остане подредена до 30 ноември т. г.

IMG_3300марш девета пехотна дивизия

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...