Начало / Култура / Изложба на старопечатни книги ще гостува в Регионалния музей в Плевен

Изложба на старопечатни книги ще гостува в Регионалния музей в Плевен

От 22 до 24 октомври Регионален исторически музей – Плевен ще бъде домакин на изложбата „Посланията на времето, съхранени в старопечатните книги“, представена от Информационно-библиотечен и издателски комплекс при Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Библиотеката на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ е създадена заедно с основаването на висшето училище през 1963 г. и тази година чества своя 55-годишен юбилей. Днес фондът й наброява близо 400 000 библиотечни документа – книги, справочници, периодични издания.

Първоначалният фонд от 2943 тома книги се изгражда благодарение на нейните първи дарители, на които се дължи и богатият старопечатен фонд на библиотеката.

В експозицията са подбрани и показани 64 от най-старите редки и ценни издания, които Университетска библиотека съхранява. Целият фонд представлява богатство от над 230 старопечатни книги и 13 периодични издания. Всички те са излизали в периода от 1745 до 1878 г. Най-старият ръкопис в библиотеката е от 1745 г. „Постен триод“, издаден от С. Д. Кремен и съдържащ религиозни текстове на старобългарски език.

Фондът е достъпен за изследователска дейност, а скоро в уеб страницата на Информационно-библиотечния и издателски комплекс ще бъде въведен каталог на редките и ценни издания, съхранявани в Централна университетска библиотека. Предстои и тяхната цялостна дигитализация.

Изложбата „Посланията на времето, съхранени в старопечатните книги“ представя не само една малка част от книжовното богатство, съхранявано в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет, но и профила на българското възрожденско общество, неговите достижения в образованието, науката, литературата, периодичния печат.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...