Акценти
Начало / Култура / Изложба на майстора на екслибриса Едуард Пенков откриват в галерия „Бешков”

Изложба на майстора на екслибриса Едуард Пенков откриват в галерия „Бешков”

Тази вечер от 17.30 часа в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен ще бъде открита изложба живопис и графика на известния майстор на екслибрис Едуард Пенков.

В творчеството на напусналия млад този свят Едуард Пенков преобладава черно-белият изказ, живопистта му също залага на графичното въздействие. В графиките му личи неговото пристрастие към диаболичното и митологичното, усеща се и силно фолклорно въздействие.

Творбите му са известни из цял свят. Той е един от най-изявените графици на Ловеч. Близо 15 години твори в София.

Едуард Пенков (1962 – 2016) е роден на 7 януари 1962 г. в Ловеч. Член на СБХ, секция Графика. Има над 10 самостоятелни изложби и много награди за графиките си – регионална награда за графика на Национален конкурс „Алианц България“ (2009), втора награда в Международен Екслибрис Конкурс Анкара (2007) и др. Носител на ежегодната персонална награда „Ловешки меч 2002” за стойностни постижения в областта на културата. На негово име е учредена награда за особени творчески постижения, която се връчва на  Международния екслибрис конкурс Варна.

ЕКСЛИБРИСЪТ е миниатюрна графика с приложен характер, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Идва от латинския израз „ex libris“, което означава „из книгите на…“ в смисъл „от библиотеката на…“. Представлява етикет, който се залепва на вътрешната страна на корицата на книга, или печат, който се поставя там. Специфични за екслибриса са неговата лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек – било със средствата на вица и шегата, било чрез символи и сравнения. През 20 век превес вземат т. нар. колекционерски екслибриси, много от които изобщо не служат за обозначаване чия собственост е книгата, а попълват сбирките на колекционери, участват в изложби и се отпечатват в луксозни албуми. Това налага използването на графични техники, извън установената – гравюра на дърво и линолеум, наложила се през Средновековието.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...