Начало / Култура / Изложба за рождения ден си подари Краси Люцканов

Изложба за рождения ден си подари Краси Люцканов

Самостоятелна изложба откри точно на 55-ия си рожден ден художникът Красимир Люцканов. В общинска галерия„Бояджиев” авторът е подредил около тридесетина платна, създадени през последните десет години.

„Всяка картина на Краси Люцканов е откритие, предизвикателство като хубава жена или упойващо вино”, каза при откриването на изложбата Светла Тончева, уредник на галерия „Бояджиев”. А хубавата жена е сред любимите теми за Люцканов. Нея зрителят ще види и в новооткритата изложба, наред с експериментите, които художникът е правил през годините, както и картини, изпълнени с до майсторство овладяна живописна техника.

Германия, Холандия, Англия , САЩ – това са точките от света, където Краси Люцканов присъства чрез картините си. Негови акварели са в колекции дори в далечна Гана, където не му разрешили да замине преди години, защото не е член на Съюза на художниците. Люцканов и сега не е член на СБХ. „Не мога да разбера тази мания на хората да се сдружават”, казва художникът, който няма нужда от подобни съюзи, за да твори.

Рисуването на портрети Краси казва, че е наследил от баща си, който също бил портретист. „Да рисуваш портрети не е достатъчно само да си добър художник, трябва и да си добър психолог, да усетиш човек, за да предадеш характера му в картината”, така Краси Люцканов обяснява успехите на нарисуваните от него.

Изложбата в Плевен е била замислена като съвместна с неговия брат-близнак, който също рисува, но в Испания. За съжаление кризата не се съобразява нито с рождени дни, нито с изложби. Затова братът ще празнува в Испания, а Краси Люцканов с приятелите, които дойдоха за откриването на изложбата.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...